Charlotte z jabłkami to bułka z masłem

legendarna prosta Charlotte jabłkowa-co może smakować lepiej? Istnieje wiele przepisów na Charlotte jabłkową. Ale w naszej rodzinie ten przepis na prostą szarlotkę jest najbardziej lubiany. Jest testowany kilkanaście razy. Spróbuj gotować, spodoba ci się!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 81 % 35 g
190 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Jajka można wziąć 3 duże lub 4 małe. Ponieważ Charlotte używa dużej ilości cukru, lepiej jest przyjmować jabłka kwaśne lub słodko-kwaśne. Dokładnie umyj jabłka i jajka przed rozpoczęciem gotowania. Jajka najlepiej myć szczotką i mydłem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pojemniku połącz jajka ze szczyptą soli. Ubij mikserem z małą prędkością.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier. Ubijaj przez 3 do 5 minut, aż będzie puszysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak sprawdzić, czy masa jajeczna jest już wystarczająco ubita? Masa powinna wybielić i znacznie zwiększyć objętość, a kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą. Narysuj linię trzepaczką, jeśli nie zniknie w ciągu 1-2 sekund, oznacza to, że jajka z cukrem są dobrze ubite. Jeśli ślad natychmiast się rozprzestrzeni i zniknie, kontynuuj ubijanie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pamiętaj, aby przesączyć mąkę, aby nasycić ją tlenem. Od tego zależy Przepych pieczenia. Ponieważ odmiana i jakość mąki jest inna, jej ilość może się różnić w górę lub w dół. Na wszelki wypadek przesiej więcej mąki niż wskazano w przepisie. Dodaj proszek do pieczenia i przesianą mąkę do mieszanki jajecznej. Wymieszać. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Wcześniej włącz piekarnik na 180 stopni, pozwól mu się rozgrzać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie jabłkowe. Które jabłka będą najlepsze? Wybierz zielone słodko-kwaśne i niezbyt soczyste owoce. Z powodu nadmiernej wilgoci wypieki mogą nie rosnąć dobrze. Weź gęste owoce. Miękkie po upieczeniu rozpadną się i zamienią w owsiankę, a my potrzebujemy, aby zachowały swój kształt i strukturę. Jabłka obrać ze skórki i środka, pokroić w kostkę lub plasterki według własnego uznania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj jabłka do ciasta, delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Formę lekko posmaruj olejem o wysokiej temperaturze dymienia i wylej nasze ciasto. Używam formy silikonowej, nie trzeba jej niczego smarować. Posyp ciasto równomiernie cukrem. Stworzy pyszną i chrupiącą skórkę. Włóż Charlotte do piekarnika na 40-50 minut. Aby biszkopt nie osiadł, nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20 minut. Być może temperatura pieczenia będzie musiała zostać zmniejszona lub zwiększona, wszystko zależy od piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jak sprawdzić gotowość do pieczenia? Przebij ciasto suchym drewnianym szpikulcem. Jeśli wyszedł suchy, prosta Charlotte jabłkowa jest gotowa. Gotowe ciasto układamy na talerzu i dajemy trochę czasu na ostygnięcie. W międzyczasie wkładamy czajnik!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kroimy na porcje i wzywamy domowników do picia herbaty z pyszną i najłatwiejszą do przygotowania jabłkową Charlotte! Smacznego!

to najprostszy przepis na Charlotte, jaki znam. Nazywa się to prostą Charlotte. Charlotte według tego przepisu zawsze będzie działać, będzie delikatna i pachnąca. Jest przygotowywany zgodnie z tradycją z jabłkami, jak każda klasyczna Charlotte.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka tej samej odmiany może mieć różne właściwości, przeczytaj ten artykuł

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal / 100g

Podobne przepisy