skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej białka do czystej, suchej miski. Nie powinny zawierać kropli żółtka ani wici, które utrzymują żółtko w jajku.
Krok 2:
Ubijaj na średnich obrotach miksera, aż uzyskasz dobrą pianę. Nie przerywaj.
Krok 3:
Nie przestając ubijać, dodawaj cukier-po trochu, partiami.
Krok 4:
Ubij białka z cukrem, aż będą stabilne i gładkie. Zwykle dobry drobny cukier rozpuszcza się już w białkach na tym etapie. Nie ubijaj więcej. Dobrze wymieszaj w jednym kierunku (w którym białka zostały ubite) ręcznie. Zadaniem jest wyrzucenie lub rozbicie dużych bąbelków, ponieważ Castella jest drobnoporowata, piękna na przekroju.
Krok 5:
Zapamiętaj kierunek ruchu miksera, a następnie wykonaj wszystkie ruchy w tym samym kierunku. To ważne. Dodaj żółtka jeden po drugim (jeśli są wstrząśnięte, to łyżka stołowa) i za każdym razem dobrze wymieszaj. Nie ubijaj. Mieszaj okrężnymi ruchami.
Krok 6:
Białka staną się kremowe, jedwabne.
Krok 7:
Dodaj miód.
Krok 8:
Wymieszaj, wszystko w jedną stronę.
Krok 9:
Przesiej połowę mąki. Do japońskiego biszkoptu używa się mąki chlebowej najwyższej jakości.
Krok 10:
Wymieszaj i wprowadź drugą połowę mąki (konieczne jest przesianie).
Krok 11:
Mieszaj, wszystko w jedną stronę.
Krok 12:
Dodaj mleko i lekko mieszaj, aż będzie widoczne.
Krok 13:
Teraz weź szpatułkę i zmiksuj ciasto ruchami składania. Uderz miską o stół. Zadanie jest takie samo-wyrzuć duże bąbelki. Więc powtórz kilka razy.
Krok 14:
Wyłóż kwadratowy lub prostokątny kształt pergaminem. Wlej ciasto do formy cienkim strumieniem. Dzięki tej metodzie duże bąbelki również wyjdą.
Krok 15:
Uderz formularzem o stół jeszcze kilka razy.
Krok 16:
Aby herbatnik był pieczony równomiernie i głównie od dołu i od góry, po bokach umieszczamy drewniane ograniczniki owinięte folią. Istnieją również specjalne drewniane formy do pieczenia tego herbatnika, ale nie wszystkie je mają.
Krok 17:
Włóż biszkopt ty piekarnik i gotuj w 165 stopniach przez 35 minut.
Krok 18:
Gotowy biszkopt w formie rzuć kilka razy o stół z wysokości 30 cm.
Krok 19:
Jeśli biszkopt jest Opal-odwróć go, odczekaj 30 sekund i ustaw tak, jak powinien - znów będzie gładki.
Krok 20:
Za pomocą noża oddziel biszkopt od boków, Odwróć biszkopt do góry nogami i wyjmij formę. Oddziel pergamin. Nie dotykaj górnej części herbatnika rękami-chwyć tylko spód i boki.
Krok 21:
Odetnij krawędzie o długości około 1 cm, aby Castella była równa.
Krok 22:
Następnie możesz pokroić w kostki lub plastry - jak wolisz.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g