japoński biszkopt z miodem na mleku

właściwy przepis na japoński biszkopt, który jest delikatny jak masło! Gotuj! Taki biszkopt nie potrzebuje kremów i żadnych dodatków. Japończycy doceniają czysty smak i doskonały miękisz. Spróbuj i ocenić!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 71 % 39 g
254 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej białka do czystej, suchej miski. Nie powinny zawierać kropli żółtka ani wici, które utrzymują żółtko w jajku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubijaj na średnich obrotach miksera, aż uzyskasz dobrą pianę. Nie przerywaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nie przestając ubijać, dodawaj cukier-po trochu, partiami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka z cukrem, aż będą stabilne i gładkie. Zwykle dobry drobny cukier rozpuszcza się już w białkach na tym etapie. Nie ubijaj więcej. Dobrze wymieszaj w jednym kierunku (w którym białka zostały ubite) ręcznie. Zadaniem jest wyrzucenie lub rozbicie dużych bąbelków, ponieważ Castella jest drobnoporowata, piękna na przekroju.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zapamiętaj kierunek ruchu miksera, a następnie wykonaj wszystkie ruchy w tym samym kierunku. To ważne. Dodaj żółtka jeden po drugim (jeśli są wstrząśnięte, to łyżka stołowa) i za każdym razem dobrze wymieszaj. Nie ubijaj. Mieszaj okrężnymi ruchami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Białka staną się kremowe, jedwabne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj miód.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj, wszystko w jedną stronę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej połowę mąki. Do japońskiego biszkoptu używa się mąki chlebowej najwyższej jakości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj i wprowadź drugą połowę mąki (konieczne jest przesianie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mieszaj, wszystko w jedną stronę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko i lekko mieszaj, aż będzie widoczne.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz weź szpatułkę i zmiksuj ciasto ruchami składania. Uderz miską o stół. Zadanie jest takie samo-wyrzuć duże bąbelki. Więc powtórz kilka razy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyłóż kwadratowy lub prostokątny kształt pergaminem. Wlej ciasto do formy cienkim strumieniem. Dzięki tej metodzie duże bąbelki również wyjdą.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Uderz formularzem o stół jeszcze kilka razy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Aby herbatnik był pieczony równomiernie i głównie od dołu i od góry, po bokach umieszczamy drewniane ograniczniki owinięte folią. Istnieją również specjalne drewniane formy do pieczenia tego herbatnika, ale nie wszystkie je mają.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż biszkopt ty piekarnik i gotuj w 165 stopniach przez 35 minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowy biszkopt w formie rzuć kilka razy o stół z wysokości 30 cm.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Jeśli biszkopt jest Opal-odwróć go, odczekaj 30 sekund i ustaw tak, jak powinien - znów będzie gładki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Za pomocą noża oddziel biszkopt od boków, Odwróć biszkopt do góry nogami i wyjmij formę. Oddziel pergamin. Nie dotykaj górnej części herbatnika rękami-chwyć tylko spód i boki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Odetnij krawędzie o długości około 1 cm, aby Castella była równa.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Następnie możesz pokroić w kostki lub plastry - jak wolisz.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy