ciasto czarne z galaretką

ciasto z czarną porzeczką to marzenie obserwujących figurę! Ciasto z czarną porzeczką może zadowolić nie tylko w letnie upalne dni w sezonie jagodowym, ale także w przypadku zamrożenia czarnej porzeczki w chłodne zimowe wieczory. Połączenie przewiewnego lekkiego biszkoptu i niskokalorycznej kremowej i jagodowej galaretki szczególnie przypadnie do gustu kobietom, które podążają za swoją sylwetką. Takie ciasto podbija serca i swoim estetycznym wyglądem.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 63 % 27 g
233 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, kakao, sodę, cukier i sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W filiżance w łaźni wodnej rozpuść masło, lekko ostudź, dodaj olej roślinny, jogurt i jajko. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej płynną mieszaninę w częściach do suchej, ciągle mieszając, ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Dodaj ocet i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem, wlej do niej ciasto. Pieczemy biszkopt przez około 40 minut, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie namocz żelatynę zimną czystą wodą przez 20 minut: robimy dwie porcje, jedna pójdzie na kremową warstwę, druga na jagodową. Gdy żelatyna pęcznieje, rozpuść ją w łaźni wodnej i pozostaw do ostygnięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy biszkopt, ostudź go bez wyjmowania z formy, odwracając go do góry nogami na ruszcie. Odwróć biszkopt z powrotem, ale nie wyjmuj go z formy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiel 1/3 części porzeczek z 2 łyżkami cukru, namocz herbatnik bezpośrednio w formie uzyskanym sokiem (pozostaw go do namoczenia, reszta syropu będzie potrzebna do galaretki jagodowej), posmaruj go grubą częścią na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij śmietanę z cukrem mikserem, dodaj schłodzoną żelatynę (na kremową warstwę). Wlej biszkopt do formy tą mieszanką i włóż do lodówki, aby zestalił się na około 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj galaretkę jagodową: wlej pozostały syrop do roztworu galaretki i dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż całe jagody czarnej porzeczki na zamrożonej kremowej warstwie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na wierzch wlej galaretkę jagodową. Ponownie włóż do lodówki do zestalenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy galaretka dobrze się zestali, ciasto można podać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy