skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników.
Krok 2:
W misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, kakao, sodę, cukier i sól.
Krok 3:
W filiżance w łaźni wodnej rozpuść masło, lekko ostudź, dodaj olej roślinny, jogurt i jajko. Mieszać.
Krok 4:
Wlej płynną mieszaninę w częściach do suchej, ciągle mieszając, ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana. Dodaj ocet i wymieszaj.
Krok 5:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj formę olejem, wlej do niej ciasto. Pieczemy biszkopt przez około 40 minut, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem.
Krok 6:
W międzyczasie namocz żelatynę zimną czystą wodą przez 20 minut: robimy dwie porcje, jedna pójdzie na kremową warstwę, druga na jagodową. Gdy żelatyna pęcznieje, rozpuść ją w łaźni wodnej i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 7:
Wyjmij gotowy biszkopt, ostudź go bez wyjmowania z formy, odwracając go do góry nogami na ruszcie. Odwróć biszkopt z powrotem, ale nie wyjmuj go z formy.
Krok 8:
Zmiel 1/3 części porzeczek z 2 łyżkami cukru, namocz herbatnik bezpośrednio w formie uzyskanym sokiem (pozostaw go do namoczenia, reszta syropu będzie potrzebna do galaretki jagodowej), posmaruj go grubą częścią na wierzchu.
Krok 9:
Ubij śmietanę z cukrem mikserem, dodaj schłodzoną żelatynę (na kremową warstwę). Wlej biszkopt do formy tą mieszanką i włóż do lodówki, aby zestalił się na około 1 godzinę.
Krok 10:
Przygotuj galaretkę jagodową: wlej pozostały syrop do roztworu galaretki i dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, rozłóż całe jagody czarnej porzeczki na zamrożonej kremowej warstwie.
Krok 11:
Na wierzch wlej galaretkę jagodową. Ponownie włóż do lodówki do zestalenia.
Krok 12:
Gdy galaretka dobrze się zestali, ciasto można podać.
Krok 13:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g