biały chleb drożdżowy z chrupiącą skórką

typowe włoskie ciasto z chrupiącą skórką! Świetny przepis na biały chleb pszenny pieczony przy użyciu drożdży i oliwy z oliwek po włosku, który z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 73 % 35 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny chleb pszenny "ciabatta" po włosku, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej czterysta mililitrów przegotowanej wody o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cztery gramy suchych, szybko działających drożdży do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sześćdziesiąt mililitrów oliwy z oliwek do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W częściach przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski z płynną podstawą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj dziesięć gramów soli do miski i kontynuuj wyrabianie ciasta do pożądanej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj miskę ciastem pokrywką i wyjmij ją na czterdzieści minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po upływie czasu zwilżamy ręce ciepłą wodą i chwytając krawędź ciasta w misce, podnosimy je i wyciągamy kilka razy ze wszystkich stron,a następnie pokrywamy pokrywką, usuwamy w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po drugiej próbie robimy to samo z ciastem w misce, a następnie usuwamy je na czterdzieści minut w ciepłym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po raz trzeci wykonujemy podobną procedurę z ciastem i wyciągamy ciasto w misce ze wszystkich stron, a następnie przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na osiem do dziesięciu godzin.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i posypujemy mąką bez wyrabiania, delikatnie formujemy, a następnie dzielimy na dwie części.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenosimy ciasto na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia, po wykonaniu boku papieru i nadaniu mu kształtu, po czym usuwamy go na godzinę w ciepłe miejsce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po upływie czasu wkładamy blachę do pieczenia z odległym ciastem do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu stopni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piecz chleb na złoty kolor przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z przygotowanym chlebem z piekarnika i dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

włoski biały chleb ciabatta. Cóż, bardzo prosty przepis na pyszne domowe wypieki chleba! Poznaj - światowej sławy włoski chleb-pachnąca ciabatta! To wspaniałe ciasto narodziło się w kraju, w którym produkuje się najbardziej naturalną i pachnącą oliwę z oliwek, na której ugniata się ciasto. Przepis na klasyczną ciabattę jest niezwykle prosty i dlatego jest dostępny dla wszystkich bez wyjątku. Włoski chleb to domowa ciabatta pieczona w piekarniku-połączenie szlachetnego smaku i bogatego naturalnego aromatu. Każdy powinien spróbować bez wyjątku! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy