skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Aby przygotować pyszny chleb pszenny "ciabatta" po włosku, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:

Wlej czterysta mililitrów przegotowanej wody o temperaturze pokojowej do miski objętościowej.
Krok 3:

Wlej cztery gramy suchych, szybko działających drożdży do miski.
Krok 4:

Wlej sześćdziesiąt mililitrów oliwy z oliwek do miski.
Krok 5:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 6:

W częściach przesiej pięćset gramów mąki pszennej do miski z płynną podstawą.
Krok 7:

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce i zagniataj ciasto.
Krok 8:

Dodaj dziesięć gramów soli do miski i kontynuuj wyrabianie ciasta do pożądanej konsystencji.
Krok 9:

Przykryj miskę ciastem pokrywką i wyjmij ją na czterdzieści minut w ciepłym miejscu, aby się rozłożyć.
Krok 10:

Po upływie czasu zwilżamy ręce ciepłą wodą i chwytając krawędź ciasta w misce, podnosimy je i wyciągamy kilka razy ze wszystkich stron,a następnie pokrywamy pokrywką, usuwamy w ciepłe miejsce na czterdzieści minut.
Krok 11:

Po drugiej próbie robimy to samo z ciastem w misce, a następnie usuwamy je na czterdzieści minut w ciepłym miejscu.
Krok 12:

Po raz trzeci wykonujemy podobną procedurę z ciastem i wyciągamy ciasto w misce ze wszystkich stron, a następnie przykrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na osiem do dziesięciu godzin.
Krok 13:

Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i posypujemy mąką bez wyrabiania, delikatnie formujemy, a następnie dzielimy na dwie części.
Krok 14:

Przenosimy ciasto na blachę do pieczenia pokrytą papierem do pieczenia, po wykonaniu boku papieru i nadaniu mu kształtu, po czym usuwamy go na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 15:

Po upływie czasu wkładamy blachę do pieczenia z odległym ciastem do piekarnika nagrzanego do dwustu dwudziestu stopni.
Krok 16:

Piecz chleb na złoty kolor przez dwadzieścia do dwudziestu pięciu minut.
Krok 17:

Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z przygotowanym chlebem z piekarnika i dajemy mu trochę czasu na ostygnięcie.
Krok 18:

Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
włoski biały chleb ciabatta. Cóż, bardzo prosty przepis na pyszne domowe wypieki chleba! Poznaj - światowej sławy włoski chleb-pachnąca ciabatta! To wspaniałe ciasto narodziło się w kraju, w którym produkuje się najbardziej naturalną i pachnącą oliwę z oliwek, na której ugniata się ciasto. Przepis na klasyczną ciabattę jest niezwykle prosty i dlatego jest dostępny dla wszystkich bez wyjątku. Włoski chleb to domowa ciabatta pieczona w piekarniku-połączenie szlachetnego smaku i bogatego naturalnego aromatu. Każdy powinien spróbować bez wyjątku! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g


