tortille z cukrem i solą na wodzie

najprostsze domowe wypieki zamiast chleba! Ciasta na wodzie bez drożdży to dość prosty przepis na bardzo ekonomiczne domowe wypieki. Wszystko, czego potrzebujesz do tego dania, jest w każdym domu każdej gospodyni domowej. Gotowe cienkie ciasta można spożywać zamiast chleba lub po uprzednim posypaniu wodą owinąć w nie dowolne nadzienie.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 43 g
207 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. W gorącej wodzie mieszaj sól i cukier, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.

2. W dużej, czystej i suchej misce przesiać odpowiednią ilość mąki. W ten sposób można pozbyć się przypadkowych zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, a jednocześnie nasycić ją tlenem, co znacznie ułatwi proces ugniatania.

3. Zrób małe zagłębienie w mące i wlej tam gorącą wodę, w której sól i cukier już się rozpuściły. Lekko ugniataj ciasto, mieszając mąkę z wodą. Jeśli woda jest gorąca, najpierw możesz użyć łyżki lub silikonowej szpatułki. Następnie przenieś ciasto na stół lub dużą deskę do krojenia i ugniataj rękami. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub wody. Proporcje składników mogą się nieznacznie różnić, ponieważ zależy to od odmiany i zawartości glutenu w mące. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

4. Uformuj ciasto w kulkę, posyp mąką i przykryj czystym ręcznikiem, aby nie wyschło. Pozostaw ciasto w spokoju na około pół godziny w temperaturze pokojowej.

5. W międzyczasie włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.

6. Po "wypoczęciu" ciasta ponownie wymieszaj i podziel na równe części-puste miejsca na ciasta. Posyp ciasto mąką i za pomocą wałka do ciasta zwiń je w cienkie ciasta o tej samej średnicy. Użyj widelca, aby nakłuć powierzchnię każdej tortilli.

7. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej cienkie ciasto. Piec tortille przez 2-3 minuty. W tym czasie cienkie ciasto będzie miało czas na upieczenie, ale się nie usmaży.

tortille przygotowane w ten sposób są cienkie i chrupiące. Jeśli jednak spryskasz je odrobiną wody, przykryjesz wilgotnym, czystym ręcznikiem i pozostawisz w tej pozycji na 20 minut, staną się miękkie i plastyczne. Mogą być używane zamiast cienkiego chleba pita do robienia shawarmy i różnych bułek.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy