skład / składniki
metoda gotowania
1. W gorącej wodzie mieszaj sól i cukier, aż kryształy całkowicie się rozpuszczą.
2. W dużej, czystej i suchej misce przesiać odpowiednią ilość mąki. W ten sposób można pozbyć się przypadkowych zanieczyszczeń, które mogą znajdować się w mące, a jednocześnie nasycić ją tlenem, co znacznie ułatwi proces ugniatania.
3. Zrób małe zagłębienie w mące i wlej tam gorącą wodę, w której sól i cukier już się rozpuściły. Lekko ugniataj ciasto, mieszając mąkę z wodą. Jeśli woda jest gorąca, najpierw możesz użyć łyżki lub silikonowej szpatułki. Następnie przenieś ciasto na stół lub dużą deskę do krojenia i ugniataj rękami. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub wody. Proporcje składników mogą się nieznacznie różnić, ponieważ zależy to od odmiany i zawartości glutenu w mące. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
4. Uformuj ciasto w kulkę, posyp mąką i przykryj czystym ręcznikiem, aby nie wyschło. Pozostaw ciasto w spokoju na około pół godziny w temperaturze pokojowej.
5. W międzyczasie włącz piekarnik na 200-220 stopni Celsjusza.
6. Po "wypoczęciu" ciasta ponownie wymieszaj i podziel na równe części-puste miejsca na ciasta. Posyp ciasto mąką i za pomocą wałka do ciasta zwiń je w cienkie ciasta o tej samej średnicy. Użyj widelca, aby nakłuć powierzchnię każdej tortilli.
7. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i połóż na niej cienkie ciasto. Piec tortille przez 2-3 minuty. W tym czasie cienkie ciasto będzie miało czas na upieczenie, ale się nie usmaży.
tortille przygotowane w ten sposób są cienkie i chrupiące. Jeśli jednak spryskasz je odrobiną wody, przykryjesz wilgotnym, czystym ręcznikiem i pozostawisz w tej pozycji na 20 minut, staną się miękkie i plastyczne. Mogą być używane zamiast cienkiego chleba pita do robienia shawarmy i różnych bułek.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g