skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zetrzyj ser na grubej tarce
Krok 3:
Usmaż nasiona sezamu na suchej patelni
Krok 4:
Posiekaj pietruszkę.
Krok 5:
Wymieszaj ser z natką pietruszki. Moim zdaniem ser Adyghe jest trochę mdły, więc posypuję go trochę solą.
Krok 6:
Umyj pomidory, obierz i cienko pokrój w plastry.
Krok 7:
Podziel ciasto na pół. Następnie podziel połowę ponownie na pół.. Okazało się, że 3 kawałki. Jeden jest duży, a pozostałe dwa mniejsze.
Krok 8:
Z największego kawałka tworzymy dolną skórkę. Rozwałkuj warstwę i połóż ją na patelni..
Krok 9:
Rozłóż ser i pomidory. Pomidory są jakby Zakopane w serze.
Krok 10:
Z dwóch pozostałych kawałków tworzymy górną skórkę. Rozwałkuj dwie duże i cienkie warstwy. Rozmiar powinien być większy niż średnica patelni.
Krok 11:
Nasmaruj jedną warstwę olejem roślinnym, posyp przyprawami i sezamem. Połóż drugą warstwę na wierzchu i przykryj ciasto.
Krok 12:
Ciasto francuskie, a zwłaszcza jeśli pochodzi ze sklepu, jest bardzo słabo sklejone, więc wsuwamy górne ciasto pod dolne. Następnie bierzemy nożyczki i wykonujemy nacięcia w okręgu.
Krok 13:
Skręć powstałe paski w wici. Pozostaje posmarować ciasto ubitym żółtkiem i wysłać do piekarnika.
Krok 14:
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, około 40 minut. Ale lepiej jest wizualnie monitorować proces, od czasu do czasu obserwować przez szybę stan ciasta w piecu.
Krok 15:
Pozwalamy gotowemu ciastu ostygnąć, u mnie ostygło przez 20 minut, nie miałem już siły wytrzymać. pokrój na kawałek.
Krok 16:
I ciesz się pysznym nadzieniem serowym na chrupiącej skórce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ser Adyghe - 240 kcal/100g