ciasto francuskie z serem Adyghe i pomidorami

ser z ziołami i pomidorami na chrupiącej skórce - cóż, bardzo smaczny. Ser Adyghe jest bardzo lubiany w naszej rodzinie, a tym bardziej przemysł zaczął produkować go z różnymi dodatkami. Ale nawet jeśli nagle kawałek się położył, nie spiesz się, aby go wyrzucić, moja rada, usmaż go, nie pożałujesz. I ciasto z serem Adyghe, osobna piosenka. To ciasto nie jest z twarogiem ani z serem. Nadzienie jest delikatne, lekko twarogowe i jednocześnie serowe. oczywiście ser jest trochę świeży, więc warto go posolić, a czasem można dodać czerwoną paprykę, będzie ostrzejszy. Pamiętaj, aby dodać warzywa i pomidory, uwielbia je ser Adyghe. Dla miłośników szpinaku można zrobić ciasto z serem i szpinakiem, ale szpinak należy dusić na maśle. Ogólnie rzecz biorąc, eksperymentowanie z serem Adyghe może być długie i nieskończone. I oczywiście o teście. Ciasto jest lepsze dla tego ciasta francuskiego, ale możesz wziąć drożdże. Oczywiście nie będzie tak chrupiący, ale ciasto drożdżowe ma swoje zalety.
Masłowa TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 43 % 20 g
węglowodany 35 % 16 g
295 kcal
IG: 6 / 94 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usmaż nasiona sezamu na suchej patelni

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj pietruszkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj ser z natką pietruszki. Moim zdaniem ser Adyghe jest trochę mdły, więc posypuję go trochę solą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, obierz i cienko pokrój w plastry.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel ciasto na pół. Następnie podziel połowę ponownie na pół.. Okazało się, że 3 kawałki. Jeden jest duży, a pozostałe dwa mniejsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Z największego kawałka tworzymy dolną skórkę. Rozwałkuj warstwę i połóż ją na patelni..

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż ser i pomidory. Pomidory są jakby Zakopane w serze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z dwóch pozostałych kawałków tworzymy górną skórkę. Rozwałkuj dwie duże i cienkie warstwy. Rozmiar powinien być większy niż średnica patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasmaruj jedną warstwę olejem roślinnym, posyp przyprawami i sezamem. Połóż drugą warstwę na wierzchu i przykryj ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasto francuskie, a zwłaszcza jeśli pochodzi ze sklepu, jest bardzo słabo sklejone, więc wsuwamy górne ciasto pod dolne. Następnie bierzemy nożyczki i wykonujemy nacięcia w okręgu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Skręć powstałe paski w wici. Pozostaje posmarować ciasto ubitym żółtkiem i wysłać do piekarnika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, około 40 minut. Ale lepiej jest wizualnie monitorować proces, od czasu do czasu obserwować przez szybę stan ciasta w piecu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwalamy gotowemu ciastu ostygnąć, u mnie ostygło przez 20 minut, nie miałem już siły wytrzymać. pokrój na kawałek.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    I ciesz się pysznym nadzieniem serowym na chrupiącej skórce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ser Adyghe - 240   kcal/100g

Podobne przepisy