ciasto z Manny luzem na maśle

soczyste delikatne ciasto bez wyrabiania ciasta! Bardzo prosty przepis na ciasto jabłkowe z kaszą manną, ale bez tradycyjnego wyrabiania ciasta. Ciasto bez jajek i mleka. Odpowiedni dla wegan i wegetarian. Dzieci bardzo lubią takie ciasta! Proszą o więcej i więcej! Spróbuj i przekonaj się sam!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 80 % 33 g
194 kcal
IG: 18 / 32 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

takie ciasto nazywane jest również leniwym lub suchym ciastem. Przepis jest dość prosty i szybki. Najdłużej jest tutaj obieranie i tarcie jabłek. Jeśli masz asystentów, ogólnie wszystkie przygotowania potrwają 5-10 minut.
1. Weź więc wszystkie składniki, a mianowicie semolinę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon, a także cukier waniliowy lub waniliowy i dobrze wymieszaj wszystko w misce.
2. Umyj jabłka, obierz je ze skóry i wytnij środek pestkami. Zetrzyj jabłka na tarce z dużymi otworami.
3. Potrzebujemy blachy do pieczenia, najlepiej prostokątnej. Ale jeśli nie, możesz być okrągły. Przykryj go pergaminem, posmaruj olejem roślinnym lub masłem, według własnego uznania.
4. Teraz musisz rozprowadzić suchą mieszankę na dnie formy, a następnie położyć starte jabłka i rozprowadzić tak, aby warstwy były naprzemienne. Dla formy 20 na 26 cm dostałem trzy suche warstwy i dwie jabłka. Musisz zakończyć suchą warstwą.
5. I włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 40-50 minut.

cukier można zastąpić cukrem pudrem, aby upewnić się, że nie będzie chrupał na zębach po upieczeniu.
możesz dodać do jabłek różne suszone owoce drobno posiekane według własnego gustu lub orzechy lub nasiona, takie jak sezam lub mak. Dzięki temu smak takiego ciasta będzie bardziej zróżnicowany i bogaty. Możesz również dodać różne przyprawy, gałkę muszkatołową lub mielony imbir.
i możesz ozdobić takie ciasto do woli, ściskając ten sam cukier, orzechy, kawałki czekolady lub suszone owoce.
ciasto okazuje się dość delikatne i soczyste. Soczystość można zrobić mniej więcej, zmniejszając lub zwiększając ilość nadzienia jabłkowego.
w tym cieście głównym warunkiem jest, aby jabłka były soczyste, aby wilgoć, która zostanie uwolniona podczas pieczenia, nasiąkła suchą mieszanką.
z jabłkami możesz również zetrzeć dynię w takim cieście, jest również soczysta i pachnąca, a nawet jaka zdrowa.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy