skład / składniki
metoda gotowania
takie ciasto nazywane jest również leniwym lub suchym ciastem. Przepis jest dość prosty i szybki. Najdłużej jest tutaj obieranie i tarcie jabłek. Jeśli masz asystentów, ogólnie wszystkie przygotowania potrwają 5-10 minut.
1. Weź więc wszystkie składniki, a mianowicie semolinę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon, a także cukier waniliowy lub waniliowy i dobrze wymieszaj wszystko w misce.
2. Umyj jabłka, obierz je ze skóry i wytnij środek pestkami. Zetrzyj jabłka na tarce z dużymi otworami.
3. Potrzebujemy blachy do pieczenia, najlepiej prostokątnej. Ale jeśli nie, możesz być okrągły. Przykryj go pergaminem, posmaruj olejem roślinnym lub masłem, według własnego uznania.
4. Teraz musisz rozprowadzić suchą mieszankę na dnie formy, a następnie położyć starte jabłka i rozprowadzić tak, aby warstwy były naprzemienne. Dla formy 20 na 26 cm dostałem trzy suche warstwy i dwie jabłka. Musisz zakończyć suchą warstwą.
5. I włóż do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na 40-50 minut.
cukier można zastąpić cukrem pudrem, aby upewnić się, że nie będzie chrupał na zębach po upieczeniu.
możesz dodać do jabłek różne suszone owoce drobno posiekane według własnego gustu lub orzechy lub nasiona, takie jak sezam lub mak. Dzięki temu smak takiego ciasta będzie bardziej zróżnicowany i bogaty. Możesz również dodać różne przyprawy, gałkę muszkatołową lub mielony imbir.
i możesz ozdobić takie ciasto do woli, ściskając ten sam cukier, orzechy, kawałki czekolady lub suszone owoce.
ciasto okazuje się dość delikatne i soczyste. Soczystość można zrobić mniej więcej, zmniejszając lub zwiększając ilość nadzienia jabłkowego.
w tym cieście głównym warunkiem jest, aby jabłka były soczyste, aby wilgoć, która zostanie uwolniona podczas pieczenia, nasiąkła suchą mieszanką.
z jabłkami możesz również zetrzeć dynię w takim cieście, jest również soczysta i pachnąca, a nawet jaka zdrowa.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g