zapiekanka ze steków z różowego łososia ze śmietaną i warzywami

idealna uczta na rodzinny obiad. Prawdziwe znalezisko! Czerwone ryby tworzą bardzo pożywne i smaczne dania. Proponuję bardzo ciekawy przepis. Ryby i przystawki są tutaj gotowane od razu, co pozwoli Ci zaoszczędzić czas i wysiłek. Soczysty różowy łosoś z ziemniakami pod serową apetyczną skórką ... co może być smaczniejszego!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 24 % 6 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec różowego łososia z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kupiłam gotowe steki z różowego łososia. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wyczyścić. Usuń płetwy i głowę, Wytnij, wypatrosz wnętrze, usuń wewnętrzną folię. Opłucz, osusz i pokrój na małe porcje. Potrzebne będą również cztery bulwy ziemniaków średniej wielkości, mała cebula i dwa średnie pomidory. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj ziemniaki, obierz. Pokroić w krążki o grubości ok. 5 mm. cienkimi krążkami pokroić obraną cebulę. Pomidory umyte i wysuszone ręcznikami papierowymi również pokroić w plasterki. Aby pomidory nie rozpadały się podczas krojenia, wybierz gęste owoce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko nasmaruj formę lub małą blachę do pieczenia z wysokimi bokami rafinowanym olejem roślinnym. Możesz użyć okrągłego, owalnego lub innego naczynia żaroodpornego o średnicy około 22-25 cm.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż krążki ziemniaczane pierwszą warstwą. Sól i pieprz. W razie potrzeby posyp suszonymi aromatycznymi ziołami. Możesz użyć gotowych przypraw przeznaczonych do potraw rybnych. W takim przypadku koniecznie przeczytaj skład. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż steki rybne na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż krążki cebuli na stekach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posmaruj cebulę kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz zastąpić go naturalnym jogurtem bez dodatków, śmietaną lub majonezem. Jeśli chcesz, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki) do sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż krążki pomidorów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj twardy ser na grubej lub średniej tarce. Posyp nim pomidory. Twardy ser można zastąpić mozzarellą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj formę folią. Dobrze dociśnij jego krawędzie do boków naczyń, aby nie było szczelin. Rozgrzej piekarnik (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Wyślij tam formę i piecz naczynie przez około 50-60 minut. Czas i temperatura mogą wymagać zmiany, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Jak określić gotowość potrawy? Spróbuj ziemniaków. Powinien łatwo pękać po naciśnięciu widelca.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polecam zdjąć folię na 5-10 minut przed końcem gotowania. Następnie włóż formę do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż utworzy się rumiana skórka sera. Wyjmij formę z gotową rybą i ziemniakami. Ułóż na talerzach i podawaj natychmiast, gdy jest gorąco. Na wierzch można posypać posiekanym koperkiem.

ten przepis może gotować nie tylko różowego łososia, ale także każdą inną czerwoną rybę. Danie okazało się smaczne i pożywne. Domownicy byli bardzo zadowoleni!

do tego dania lepiej jest wziąć młode ziemniaki, aby gotowały się szybciej (jednocześnie z rybą). Stare ziemniaki przed pieczeniem można gotować do połowy ugotowane (około 5 minut po ugotowaniu). Z dodatkowych warzyw można dodać paprykę. Jeszcze jedna wskazówka. Żałowałem, że gotowałem danie w jednej formie. Trzeba było upiec porcje. Wygląda bardziej spektakularnie i piecze się lepiej i szybciej. Dlatego zalecam stosowanie żaroodpornych naczyń do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Dobrze jest podawać danie na stole bezpośrednio w nich.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy