skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec różowego łososia z ziemniakami w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Kupiłam gotowe steki z różowego łososia. Jeśli masz całą rybę, musisz ją wyczyścić. Usuń płetwy i głowę, Wytnij, wypatrosz wnętrze, usuń wewnętrzną folię. Opłucz, osusz i pokrój na małe porcje. Potrzebne będą również cztery bulwy ziemniaków średniej wielkości, mała cebula i dwa średnie pomidory. Każdy zrobi twardy ser, najważniejsze jest to, że jest smaczny.
Krok 2:
Umyj ziemniaki, obierz. Pokroić w krążki o grubości ok. 5 mm. cienkimi krążkami pokroić obraną cebulę. Pomidory umyte i wysuszone ręcznikami papierowymi również pokroić w plasterki. Aby pomidory nie rozpadały się podczas krojenia, wybierz gęste owoce.
Krok 3:
Lekko nasmaruj formę lub małą blachę do pieczenia z wysokimi bokami rafinowanym olejem roślinnym. Możesz użyć okrągłego, owalnego lub innego naczynia żaroodpornego o średnicy około 22-25 cm.
Krok 4:
Ułóż krążki ziemniaczane pierwszą warstwą. Sól i pieprz. W razie potrzeby posyp suszonymi aromatycznymi ziołami. Możesz użyć gotowych przypraw przeznaczonych do potraw rybnych. W takim przypadku koniecznie przeczytaj skład. Jeśli jest tam sól, weź to pod uwagę, gdy solisz danie, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
Krok 5:
Ułóż steki rybne na wierzchu.
Krok 6:
Ułóż krążki cebuli na stekach.
Krok 7:
Posmaruj cebulę kwaśną śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Możesz zastąpić go naturalnym jogurtem bez dodatków, śmietaną lub majonezem. Jeśli chcesz, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę (1-2 ząbki) do sosu.
Krok 8:
Ułóż krążki pomidorów.
Krok 9:
Zetrzyj twardy ser na grubej lub średniej tarce. Posyp nim pomidory. Twardy ser można zastąpić mozzarellą.
Krok 10:
Przykryj formę folią. Dobrze dociśnij jego krawędzie do boków naczyń, aby nie było szczelin. Rozgrzej piekarnik (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) do 180 stopni. Wyślij tam formę i piecz naczynie przez około 50-60 minut. Czas i temperatura mogą wymagać zmiany, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Jak określić gotowość potrawy? Spróbuj ziemniaków. Powinien łatwo pękać po naciśnięciu widelca.
Krok 11:
Polecam zdjąć folię na 5-10 minut przed końcem gotowania. Następnie włóż formę do piekarnika i kontynuuj pieczenie, aż utworzy się rumiana skórka sera. Wyjmij formę z gotową rybą i ziemniakami. Ułóż na talerzach i podawaj natychmiast, gdy jest gorąco. Na wierzch można posypać posiekanym koperkiem.
ten przepis może gotować nie tylko różowego łososia, ale także każdą inną czerwoną rybę. Danie okazało się smaczne i pożywne. Domownicy byli bardzo zadowoleni!
do tego dania lepiej jest wziąć młode ziemniaki, aby gotowały się szybciej (jednocześnie z rybą). Stare ziemniaki przed pieczeniem można gotować do połowy ugotowane (około 5 minut po ugotowaniu). Z dodatkowych warzyw można dodać paprykę. Jeszcze jedna wskazówka. Żałowałem, że gotowałem danie w jednej formie. Trzeba było upiec porcje. Wygląda bardziej spektakularnie i piecze się lepiej i szybciej. Dlatego zalecam stosowanie żaroodpornych naczyń do pieczenia o odpowiedniej wielkości. Dobrze jest podawać danie na stole bezpośrednio w nich.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g