ciastko z mąką ryżową nasączone syropem pomarańczowym

cóż, bardzo smaczna babeczka do aromatycznej gorącej herbaty! Babeczka ze skórką pomarańczową to niesamowicie smaczne domowe wypieki o wyraźnym pomarańczowym smaku! Sekretem sukcesu tej babeczki jest dodatkowe nasycenie jej syropem pomarańczowym!
MillaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 67 % 47 g
354 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki. Do mieszania z innymi składnikami będzie potrzebować miękkiej konsystencji.

2. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza, aby podgrzać. Tryb równomiernego ogrzewania konwekcyjnego najlepiej nadaje się do pieczenia ciasta.

3. Przenieś miękkie masło do miski miksera i wlej tam cały cukier. Następnie najpierw ubij masło z cukrem na małej mocy, aż będzie gładkie lub do równomiernego rozprowadzenia cukru.

4. Wbijając jedno jajko kurze do miski miksera, kontynuuj ubijanie masła z cukrem i jajkami do uzyskania płynnej masy o jednolitej konsystencji. Stopniowo moc miksera można zwiększać, aby uzyskać lepsze wyniki.

5. Dodaj skórkę pomarańczową do ciasta i dobrze wymieszaj.

6. Oddzielnie przesiej mąkę pszenną w pojemniku, dodaj do niej proszek do pieczenia i szczyptę soli, aby uzyskać zrównoważony smak.

7. W małych porcjach włóż przesianą mąkę pszenną do ciasta i dobrze wymieszaj mikserem.

8. Dodaj mąkę ryżową do miski miksera stojącego i ponownie wymieszaj. Ponieważ mąka ryżowa jest podwójnie ciężka, nasze ciasto powinno być dość gęste.

9. Przygotuj formę do pieczenia ciasta-silikonową lub metalową. Ten ostatni należy przykryć pergaminem. Delikatnie wlej ugotowane ciasto do formy i równomiernie rozprowadź.

10. Umieść formę z ciastem w nagrzanym piekarniku na 40-60 minut, w zależności od wielkości formy do pieczenia i mocy piekarnika. Gotowość ciasta można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca.

11. Podczas przygotowywania ciasta przygotuj syrop do namoczenia. Aby to zrobić, wlej sok pomarańczowy do rondla i dodaj cukier. Na małym ogniu gotuj syrop przez 3 do 4 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zostaw syrop, aby trochę ostygł.

12. W gotowej babeczce za pomocą drewnianego szpikulca wykonujemy nakłucia w różnych miejscach i wlewamy tam przygotowany syrop pomarańczowy. Pozwól babeczce moczyć się przez 5-10 minut i możesz rozpocząć degustację.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka ryżowa - 356   kcal/100g

Podobne przepisy