skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki. Jakie pomidory będą najlepsze? Weź dojrzałe, ale twarde owoce średniej wielkości. Miękkie pomidory po pokrojeniu i upieczeniu zamieniają się w owsiankę, więc nie nadają się do tego dania.
Krok 2:
Umyj pomidory. Odetnij wierzchołki. Nie wyrzucaj ich, będziesz ich potrzebować jako pokrywek do nadziewanych pomidorów. Ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców nożem i łyżeczką, Wytnij miąższ, pozostawiając ściany o grubości około 1 cm, Odwróć powstałe kubki pomidorowe cięciem w dół i pozostaw na 3-5 minut, aby cały nadmiar soku wypłynął.
Krok 3:
Pokrój szynkę w paski lub kostkę. Jak wybrać odpowiednią szynkę? Sprawdź skład pod kątem soi, skrobi i aromatów. Naturalna szynka jest przygotowywana z wieprzowiny. Inne rodzaje mięsa w składzie są niepożądane.
Krok 4:
70 gramów twardego sera zetrzyj na drobnej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze się topi. Umyj i osusz pietruszkę (lub koperek) ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj warzywa nożem.
Krok 5:
W misce połącz szynkę, ser i zioła. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Pamiętaj, aby spróbować soli, jeśli uważasz, że to konieczne, dodaj sól.
Krok 6:
Gotowe nadzienie faszeruj pomidory, lekko ubijając łyżką mieszankę sera i szynki.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Ułóż nadziewane pomidory. Zetrzyj pozostały ser na średniej tarce i posyp nim pomidory na wierzchu.
Krok 8:
Przykryj pomidory pokrojonymi wierzchołkami. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz naczynie przez około 20 minut. Gdy ser się rozpuści, wyjmij blachę do pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc weź pod uwagę specyfikę swojej techniki. W razie potrzeby zmień czas i temperaturę pieczenia.
Krok 9:
Przenieś kubki pomidora na półmisek. Udekoruj gałązkami pietruszki, koperku lub bazylii. Serwować.
Krok 10:
Z pozostałych środków zrób sos. Ubij je w misce blendera z czosnkiem przepuszczonym przez prasę (1-2 ząbki). Wymieszaj z majonezem (około 2 łyżki), solą i pieprzem (do smaku). Majonez można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym. Gotowy sos włożyć do sosu i podawać jako dodatek do nadziewanych pieczonych pomidorów. Będzie pyszne!
podawaj pomidory z szynką jako dodatek do dania mięsnego lub jako gorącą przekąskę na świątecznym stole.
twardy ser można zastąpić suluguni lub mozzarellą bez smaku.
zamiast szynki można użyć dowolnego wędzonego mięsa, a także gotowanego kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny pokrojonego na małe kawałki .
do nadzienia można dodać drobno posiekane jajko na twardo.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g