faszerowane pomidory z nadzieniem serowym z natką pietruszki

soczysta, smaczna i elegancka przekąska na dzień powszedni i wakacje! Pomidory nadziewane szynką i serem to apetyczne danie, które można podawać jako ciepłą lub zimną przekąskę. Przygotuj i upewnij się, że po prostu nie możesz się oprzeć tym aromatycznym pomidorom pod pieczoną skórką serową.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 6 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 21 % 3 g
85 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki. Jakie pomidory będą najlepsze? Weź dojrzałe, ale twarde owoce średniej wielkości. Miękkie pomidory po pokrojeniu i upieczeniu zamieniają się w owsiankę, więc nie nadają się do tego dania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory. Odetnij wierzchołki. Nie wyrzucaj ich, będziesz ich potrzebować jako pokrywek do nadziewanych pomidorów. Ostrożnie, aby nie uszkodzić owoców nożem i łyżeczką, Wytnij miąższ, pozostawiając ściany o grubości około 1 cm, Odwróć powstałe kubki pomidorowe cięciem w dół i pozostaw na 3-5 minut, aby cały nadmiar soku wypłynął.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój szynkę w paski lub kostkę. Jak wybrać odpowiednią szynkę? Sprawdź skład pod kątem soi, skrobi i aromatów. Naturalna szynka jest przygotowywana z wieprzowiny. Inne rodzaje mięsa w składzie są niepożądane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    70 gramów twardego sera zetrzyj na drobnej tarce. Ser może być dowolny, najważniejsze jest to, że jest smaczny i dobrze się topi. Umyj i osusz pietruszkę (lub koperek) ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj warzywa nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce połącz szynkę, ser i zioła. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszać. Pamiętaj, aby spróbować soli, jeśli uważasz, że to konieczne, dodaj sól.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe nadzienie faszeruj pomidory, lekko ubijając łyżką mieszankę sera i szynki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Ułóż nadziewane pomidory. Zetrzyj pozostały ser na średniej tarce i posyp nim pomidory na wierzchu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj pomidory pokrojonymi wierzchołkami. Wcześniej (10-15 minut przed rozpoczęciem gotowania) Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Piecz naczynie przez około 20 minut. Gdy ser się rozpuści, wyjmij blachę do pieczenia. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc weź pod uwagę specyfikę swojej techniki. W razie potrzeby zmień czas i temperaturę pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś kubki pomidora na półmisek. Udekoruj gałązkami pietruszki, koperku lub bazylii. Serwować.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Z pozostałych środków zrób sos. Ubij je w misce blendera z czosnkiem przepuszczonym przez prasę (1-2 ząbki). Wymieszaj z majonezem (około 2 łyżki), solą i pieprzem (do smaku). Majonez można zastąpić śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu lub jogurtem naturalnym. Gotowy sos włożyć do sosu i podawać jako dodatek do nadziewanych pieczonych pomidorów. Będzie pyszne!

podawaj pomidory z szynką jako dodatek do dania mięsnego lub jako gorącą przekąskę na świątecznym stole.

twardy ser można zastąpić suluguni lub mozzarellą bez smaku.

zamiast szynki można użyć dowolnego wędzonego mięsa, a także gotowanego kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny pokrojonego na małe kawałki .

do nadzienia można dodać drobno posiekane jajko na twardo.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy