skład / składniki
metoda gotowania
zaczynamy przygotowywać ciasto, łącząc masło i cukier w odpowiedniej wielkości misce. Ubij mieszaninę mikserem, wlewając olej roślinny. Rozbijamy jaja kurze-białka i żółtka na osobne miski. Dodaj ekstrakt waniliowy do żółtek, wymieszaj i dodaj mieszaninę do mieszanki cukru i masła, wszystko dobrze ubij. Wlej kefir i ponownie ubij.
w osobnej małej misce wymieszaj ocet i barwnik, a następnie wlej do wcześniej uzyskanej mieszanki. Mieszać.
w dużym pojemniku przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem kakaowym i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łączymy razem suche i mokre składniki, dobrze mieszamy mikserem. Możesz to zrobić za pomocą ręcznej trzepaczki.
ubij białka trzepaczką, niewiele, tylko do uzyskania piany, a następnie wlej do ciasta i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Podziel gotowe ciasto na trzy części.
nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła, posyp mąką i wlej do niego ciasto na pierwsze ciasto. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Pieczemy wszystkie trzy ciasta, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem, dla którego przebijamy ciasto. Jeśli szpikulec pozostaje czysty i suchy, ciasto jest już upieczone. Najważniejsze, aby nie prześwietlić ciast, aby nie stały się zbyt suche i nie przypaliły się. Odstawiamy ciasta na 5 minut, po czym wyjmujemy i układamy na ruszcie. Czekamy, aż całkowicie ostygną.
włóż masło o temperaturze pokojowej do miski i ubij je mikserem, aż będzie bujne. Po dodaniu części sera, za każdym razem ubijając, aż składniki całkowicie się połączą. Wlej części cukru pudru, ponownie ubij wszystko. W procesie ubijania dodajemy również ekstrakt waniliowy i mleko. Ubij wszystko, aż krem stanie się pożądaną puszystością.
pozostaje zebrać ciasto, dla którego ciasta są posmarowane kremem i ułożone jeden na drugim. Jeśli planujesz posmarować krem i boki ciasta, nie jest konieczne wyrównywanie ciast. Na wierzchu pokrywamy również ciasto kremem. Dekorujemy do woli lub zostawiamy tak, jak jest - ciasto jest już bardzo piękne i apetyczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g