ciasto czerwony aksamit biszkoptowy na 5 jajkach

nie tylko deser, ale prawdziwy Hojny! Spróbuj! Tort czerwony aksamit klasyczny-to niesamowita harmonia smaków! Wszystko w nim jest na swoim miejscu-i waniliowy odcień, wyraźny smak czekolady i kremowość kremu. Zalety tego ciasta obejmują również prostotę gotowania i tak naprawdę jest. Przy niewielkim wysiłku, nawet przy skromnym doświadczeniu kulinarnym, możesz przygotować prawdziwe arcydzieło sztuki cukierniczej.
@ rishk@Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 41 % 28 g
węglowodany 49 % 34 g
370 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

zaczynamy przygotowywać ciasto, łącząc masło i cukier w odpowiedniej wielkości misce. Ubij mieszaninę mikserem, wlewając olej roślinny. Rozbijamy jaja kurze-białka i żółtka na osobne miski. Dodaj ekstrakt waniliowy do żółtek, wymieszaj i dodaj mieszaninę do mieszanki cukru i masła, wszystko dobrze ubij. Wlej kefir i ponownie ubij.

w osobnej małej misce wymieszaj ocet i barwnik, a następnie wlej do wcześniej uzyskanej mieszanki. Mieszać.

w dużym pojemniku przesiej mąkę razem z sodą oczyszczoną, proszkiem kakaowym i solą. Wszystko dokładnie wymieszaj. Łączymy razem suche i mokre składniki, dobrze mieszamy mikserem. Możesz to zrobić za pomocą ręcznej trzepaczki.

ubij białka trzepaczką, niewiele, tylko do uzyskania piany, a następnie wlej do ciasta i wymieszaj, aż całkowicie się połączą. Podziel gotowe ciasto na trzy części.

nasmaruj naczynie do pieczenia kawałkiem masła, posyp mąką i wlej do niego ciasto na pierwsze ciasto. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. Pieczemy wszystkie trzy ciasta, sprawdzamy gotowość drewnianym szpikulcem, dla którego przebijamy ciasto. Jeśli szpikulec pozostaje czysty i suchy, ciasto jest już upieczone. Najważniejsze, aby nie prześwietlić ciast, aby nie stały się zbyt suche i nie przypaliły się. Odstawiamy ciasta na 5 minut, po czym wyjmujemy i układamy na ruszcie. Czekamy, aż całkowicie ostygną.

włóż masło o temperaturze pokojowej do miski i ubij je mikserem, aż będzie bujne. Po dodaniu części sera, za każdym razem ubijając, aż składniki całkowicie się połączą. Wlej części cukru pudru, ponownie ubij wszystko. W procesie ubijania dodajemy również ekstrakt waniliowy i mleko. Ubij wszystko, aż krem stanie się pożądaną puszystością.

pozostaje zebrać ciasto, dla którego ciasta są posmarowane kremem i ułożone jeden na drugim. Jeśli planujesz posmarować krem i boki ciasta, nie jest konieczne wyrównywanie ciast. Na wierzchu pokrywamy również ciasto kremem. Dekorujemy do woli lub zostawiamy tak, jak jest - ciasto jest już bardzo piękne i apetyczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy