galaretowate ciasto z kiełbaskami i tartym serem na kefirze

pyszne, obfite ciasto z dużą ilością sera i kiełbasek. Odbywa się to bardzo szybko i z produktów, które zwykle znajdują się w każdym domu. Pomoże Ci, gdy potrzebujesz czegoś szybkiego na śniadanie, kolację lub po prostu przekąskę.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 35 % 14 g
229 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z kiełbasą i serem. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej świeży kefir do miski i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Masa zacznie rosnąć i pienić się, jest to normalna reakcja sody, która jest obecna w proszku do pieczenia, na kwas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj jajko w ciepłej wodzie, aby zmyć brud i bakterie. Rozbij jajko do innej miski i wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie. Wlej masę jajeczną do kefiru i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mąkę pszenną, najlepiej najwyższej jakości, przesiej przez drobne sito do miski z masą jajeczno-kefirową. Pozwoli to mące pozbyć się śmieci, jeśli taka była i nasycić ją tlenem. Dzięki temu wypieki będą bardziej puszyste i puszyste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Powinien wyglądać jak śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i włóż do miski z ciastem. Możesz wziąć dowolny ser, według własnego uznania. Należy jednak pamiętać, że smak i aromat ciasta będzie bezpośrednio zależeć od jego odmiany. Ponadto należy pamiętać, że sery mają różne stopnie soli.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz kiełbaski ze skorupy, jeśli są dostępne i pokrój na kółka. Możesz wziąć absolutnie dowolne kiełbaski, nawet o zapachu dymu, co sprawi, że ciasto będzie bardziej pikantne. Zamiast kiełbasek wystarczy szynka lub zwykła gotowana kiełbasa.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj ciasto z serem i kiełbasami, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia 12 * 18 bezwonnym olejem roślinnym, aby nie zabić głównego zapachu ciasta. Posyp formę bułką tartą. Pozwoli to później bez problemu wyjąć gotowe ciasto z formy. Zamiast bułki tartej możesz wziąć semolinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przenieś gotowe ciasto do formy i spłaszcz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Ciasto powinno być pokryte apetyczną złotą skórką. Nie oczekuj, że bardzo się podniesie, obecność sera mu na to nie pozwoli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij ciasto z kiełbasą i serem z piekarnika i ostudź. Wyjmij z formy i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy