skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania ciasta z kiełbasą i serem. Włącz piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Krok 2:
Wlej świeży kefir do miski i dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Masa zacznie rosnąć i pienić się, jest to normalna reakcja sody, która jest obecna w proszku do pieczenia, na kwas.
Krok 3:
Dobrze umyj jajko w ciepłej wodzie, aby zmyć brud i bakterie. Rozbij jajko do innej miski i wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie. Wlej masę jajeczną do kefiru i wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 4:
Mąkę pszenną, najlepiej najwyższej jakości, przesiej przez drobne sito do miski z masą jajeczno-kefirową. Pozwoli to mące pozbyć się śmieci, jeśli taka była i nasycić ją tlenem. Dzięki temu wypieki będą bardziej puszyste i puszyste.
Krok 5:
Wymieszaj wszystko trzepaczką, aż ciasto będzie gładkie. Powinien wyglądać jak śmietana.
Krok 6:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i włóż do miski z ciastem. Możesz wziąć dowolny ser, według własnego uznania. Należy jednak pamiętać, że smak i aromat ciasta będzie bezpośrednio zależeć od jego odmiany. Ponadto należy pamiętać, że sery mają różne stopnie soli.
Krok 7:
Obierz kiełbaski ze skorupy, jeśli są dostępne i pokrój na kółka. Możesz wziąć absolutnie dowolne kiełbaski, nawet o zapachu dymu, co sprawi, że ciasto będzie bardziej pikantne. Zamiast kiełbasek wystarczy szynka lub zwykła gotowana kiełbasa.
Krok 8:
Wymieszaj ciasto z serem i kiełbasami, aż składniki zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 9:
Nasmaruj naczynie do pieczenia 12 * 18 bezwonnym olejem roślinnym, aby nie zabić głównego zapachu ciasta. Posyp formę bułką tartą. Pozwoli to później bez problemu wyjąć gotowe ciasto z formy. Zamiast bułki tartej możesz wziąć semolinę.
Krok 10:
Przenieś gotowe ciasto do formy i spłaszcz.
Krok 11:
Włóż do gorącego piekarnika i piecz przez 25-30 minut. Ciasto powinno być pokryte apetyczną złotą skórką. Nie oczekuj, że bardzo się podniesie, obecność sera mu na to nie pozwoli.
Krok 12:
Wyjmij ciasto z kiełbasą i serem z piekarnika i ostudź. Wyjmij z formy i podawaj.
Krok 13:
Smacznego.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski "mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g