skład / składniki
gotowanie krok po kroku
przygotuj ciasto kruche. Zmiel jajka z cukrem, dodaj stopioną margarynę i mąkę. Najpierw dodaj sodę do mąki, aby była równomiernie rozprowadzona. Ciasto ugniatamy i rozwałkujemy, nie powinno być lepkie, w przeciwnym razie dodaj trochę więcej mąki.
pokrój ciasto na pół. Jedna połowa pójdzie na podstawę, druga pokryje nadzienie, należy je podzielić na części i wysłać do zamrażarki na 40 minut.
pierwszą połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm i układamy na blasze do pieczenia, rozprowadzamy cienką warstwę gęstego dżemu. Z zamrażarki wyjmujemy to, co ukryliśmy, czyli drugą część ciasta i trzy na grubej tarce, równomiernie pokrywając nadzienie.
Cóż, następnie wysyłamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni. Tak, wypędzamy też krewnych z płyty i staramy się włożyć do niej swój ciekawy nos.
zrumienione ciasto można wyjąć i pokroić na porcje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g