rozdrobnione ciasto z dżemem na kruchym cieście

niezwykle proste i pyszne ciasto na rodzinne przyjęcie herbaciane! Dziewczyny, niedawno zapisałam się na lekcje gotowania młodych gospodyń domowych, a teraz tworzę, tworzę i tworzę! Mąż jest błogosławiony i powoli przytyje. I jestem dumny z własnych sukcesów kulinarnych. Do tej pory moim ulubionym przepisem jest tarte ciasto z dżemem. Chętnie się z Tobą podzielę.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 21 % 16 g
węglowodany 69 % 52 g
371 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.

przygotuj ciasto kruche. Zmiel jajka z cukrem, dodaj stopioną margarynę i mąkę. Najpierw dodaj sodę do mąki, aby była równomiernie rozprowadzona. Ciasto ugniatamy i rozwałkujemy, nie powinno być lepkie, w przeciwnym razie dodaj trochę więcej mąki.

pokrój ciasto na pół. Jedna połowa pójdzie na podstawę, druga pokryje nadzienie, należy je podzielić na części i wysłać do zamrażarki na 40 minut.

pierwszą połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość 1 cm i układamy na blasze do pieczenia, rozprowadzamy cienką warstwę gęstego dżemu. Z zamrażarki wyjmujemy to, co ukryliśmy, czyli drugą część ciasta i trzy na grubej tarce, równomiernie pokrywając nadzienie.

Cóż, następnie wysyłamy blachę do pieczenia do nagrzanego piekarnika i pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni. Tak, wypędzamy też krewnych z płyty i staramy się włożyć do niej swój ciekawy nos.
zrumienione ciasto można wyjąć i pokroić na porcje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy