babeczka na śmietanie o smaku waniliowym w 30 minut
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ubij3 jajka z 200 gr. Cukry do uzyskania gładkości.
Krok 2:
Dodaj śmietanę 200 gr., wanilina, wymieszać
Krok 3:
Muku200gr. , 10gr.wymieszaj proszek do pieczenia i przesiej. Wlej płynną mieszaninę jajek i śmietany do mąki. Mieszaj, aż będzie gładka.Otrzymasz lepkie ciasto o gęstości przypominającej śmietanę.
Krok 4:
Nasmaruj formę do ciasta olejem, wlej tam ciasto, włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.piec przez 20-25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g