babeczka na śmietanie o smaku waniliowym w 30 minut

gdy goście są na wyciągnięcie ręki, najszybszy przepis na słodycze na herbatę.
żeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 14 % 8 g
węglowodany 76 % 45 g
266 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ubij3 jajka z 200 gr. Cukry do uzyskania gładkości.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj śmietanę 200 gr., wanilina, wymieszać

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Muku200gr. , 10gr.wymieszaj proszek do pieczenia i przesiej. Wlej płynną mieszaninę jajek i śmietany do mąki. Mieszaj, aż będzie gładka.Otrzymasz lepkie ciasto o gęstości przypominającej śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nasmaruj formę do ciasta olejem, wlej tam ciasto, włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.piec przez 20-25 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy