ciasto z borówkami i wanilią z kwaśną śmietaną
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta.
Krok 2:
Produkty do kremu.
Krok 3:
Masło zmielić z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Dodaj jajka, wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj proszek do pieczenia i mąkę, zagnieść niezbyt twarde ciasto.
Krok 6:
Włóż ciasto do natłuszczonej formy,zrób boki.
Krok 7:
Umyj Borówki, pozwól wodzie spłynąć. Połóż jagody na cieście, spłaszcz. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 38 do 40 minut.
Krok 8:
Ubij śmietanę z cukrem.
Krok 9:
Gorące ciasto polać kremem. Wskazane jest pozostawienie ciasta w lodówce na 3-4 godziny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g