skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włącz piekarnik na 180 stopni. Z mandarynki usuń skórkę i wyciśnij sok. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko nasmarować. Ubij masło aż się rozjaśni i nieznacznie zwiększy objętość, 3 minuty. /Im gorzej ubije masło, tym gęstsze będzie ciasto/
Krok 2:
Ubijając, dodaj szczyptę soli. Następnie wprowadzaj jajka z połową cukru jeden po drugim, aby masa miała czas na przekształcenie się w jednorodną. Następnie jajko i reszta cukru. W rezultacie masa powinna być dość lekka i przewiewna.
Krok 3:
Mikser nie jest już potrzebny. Szpatułką szybko i delikatnie wymieszaj od krawędzi miski w dół i do środka jedną trzecią mleka i mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę i jeszcze jedną trzecią mleka i mąki, wymieszaj. I ostatnie wejście - pozostałe mleko i mąka / nie mieszaj przez długi czas, ponieważ masa zacznie się osiadać, a produkt nie będzie tak przewiewny, jak byśmy chcieli/.
Krok 4:
Ciasto wlać do przygotowanej formy, wygładzić. Rozłóż żurawinę równomiernie na wierzchu. Piec około 30-45 minut / sprawdź wykałaczką, suche-gotowe/. Ostudzić.
Krok 5:
Dopiero gdy ciasto ostygnie, przygotuj lukier : wymieszaj cukier puder z połową soku, wymieszaj. Jeśli konsystencja glazury okazała się gruba i jasna, jest gotowa . / Jeśli jest gęsty-dodaj sok, jeśli jest płynny-dodaj proszek/.
Krok 6:
Schłodzone ciasto polać lukrem. Ostrożnie wyjmij z formy i pokrój. Smacznego !
jeśli ciasto zostanie upieczone z wyprzedzeniem,nie wlewaj lukru. Przygotuj lukier na godzinę przed podaniem i polej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g