ciasto z żurawiną i cukrem

będzie dobry na świąteczną herbatę i inne uroczystości! Dość proste ciasto, które można zrobić często i nie będzie się nudzić.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 68 % 32 g
236 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Włącz piekarnik na 180 stopni. Z mandarynki usuń skórkę i wyciśnij sok. Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko nasmarować. Ubij masło aż się rozjaśni i nieznacznie zwiększy objętość, 3 minuty. /Im gorzej ubije masło, tym gęstsze będzie ciasto/

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubijając, dodaj szczyptę soli. Następnie wprowadzaj jajka z połową cukru jeden po drugim, aby masa miała czas na przekształcenie się w jednorodną. Następnie jajko i reszta cukru. W rezultacie masa powinna być dość lekka i przewiewna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mikser nie jest już potrzebny. Szpatułką szybko i delikatnie wymieszaj od krawędzi miski w dół i do środka jedną trzecią mleka i mąki z proszkiem do pieczenia. Dodaj skórkę i jeszcze jedną trzecią mleka i mąki, wymieszaj. I ostatnie wejście - pozostałe mleko i mąka / nie mieszaj przez długi czas, ponieważ masa zacznie się osiadać, a produkt nie będzie tak przewiewny, jak byśmy chcieli/.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto wlać do przygotowanej formy, wygładzić. Rozłóż żurawinę równomiernie na wierzchu. Piec około 30-45 minut / sprawdź wykałaczką, suche-gotowe/. Ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopiero gdy ciasto ostygnie, przygotuj lukier : wymieszaj cukier puder z połową soku, wymieszaj. Jeśli konsystencja glazury okazała się gruba i jasna, jest gotowa . / Jeśli jest gęsty-dodaj sok, jeśli jest płynny-dodaj proszek/.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzone ciasto polać lukrem. Ostrożnie wyjmij z formy i pokrój. Smacznego !

jeśli ciasto zostanie upieczone z wyprzedzeniem,nie wlewaj lukru. Przygotuj lukier na godzinę przed podaniem i polej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy