ptysie z dżemem malinowym z gotowego ciasta francuskiego
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie produkty.
Krok 2:
Wlej skrobię do dżemu i wymieszaj.
Krok 3:
Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Rozmrożone ciasto francuskie posyp mąką i trochę rozwałkuj. Pokrój na 8 kwadratów.
Krok 5:
Umieść dżem na każdym półfabrykacie.
Krok 6:
Posmaruj ciasto jajkiem.
Krok 7:
Połóż pergamin na blasze do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Owinąć przeciwległe rogi ciasta nadzieniem i położyć produkty na blasze do pieczenia.
Krok 8:
Ptysie piecze się w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić wypieki na drewnianej desce i podawać na talerzu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g