ptysie z dżemem malinowym z gotowego ciasta francuskiego

pyszne wypieki, szybko gotowane w piekarniku. Ptysie z dżemem z ciasta francuskiego można przygotować na przybycie gości. Ciasto można wykorzystać gotowe, należy je rozmrozić. Ten proces trwa średnio 20 minut. Do nadzienia możesz wziąć gęsty dżem lub dżem. Ptysie z dżemem można podawać na stole z czarną lub zieloną herbatą, a także z roztopionym mlekiem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 35 % 23 g
węglowodany 56 % 37 g
373 kcal
IG: 0 / 70 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej skrobię do dżemu i wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko trzepaczką, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmrożone ciasto francuskie posyp mąką i trochę rozwałkuj. Pokrój na 8 kwadratów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść dżem na każdym półfabrykacie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ciasto jajkiem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż pergamin na blasze do pieczenia i posmaruj olejem roślinnym. Owinąć przeciwległe rogi ciasta nadzieniem i położyć produkty na blasze do pieczenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ptysie piecze się w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Ostudzić wypieki na drewnianej desce i podawać na talerzu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy