skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Suszone owoce zalać wrzącą wodą i odstawić na chwilę. Odcedź, dobrze je spłucz, a następnie osusz.
Krok 2:
Uwolnij orzechy ze skórki, w przeciwnym razie da gorycz.
Krok 3:
Odmierz wymaganą ilość / w filiżankach - zgodnie z proporcją / mieszanką suszonych owoców i mieszanki orzechów. Połącz wszystkie składniki w dużej misce.
Krok 4:
W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia, cukier. Następnie dokładnie wymieszaj całą tę mieszaninę z suszonymi owocami i orzechami.
Krok 5:
Ubij jajka osobno mikserem z ekstraktem waniliowym bielonym / masa wzrośnie prawie dwukrotnie /. Wlej suche składniki mieszanką jajeczną. Bardzo dobrze wymieszaj, aby wszystko było pokryte ciastem.
Krok 6:
Włóż ciasto do przygotowanej formy, ubij, aby uniknąć pustek. Możesz wziąć dowolny kształt, ale w szerokim okazuje się bardziej udany/24*25 cm/.
Krok 7:
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65 - 75 minut, aż będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczkę do ostygnięcia bezpośrednio w formie.
Krok 8:
Następnie zapakuj go w pergamin/ lub papier do pieczenia / i pozostaw do starzenia. / Im dłużej, tym smaczniejszy staje się/. W pokoju temperatura jest przechowywana przez około miesiąc , w lodówce-przez około trzy miesiące.
Krok 9:
W szerokiej formie babeczka jest lepiej upieczona, a następnie wygodnie jest pokroić ją na prezent, porcje brykietów. Wystarczy odpowiednio spakować /wykazać się kreatywną wyobraźnią!/ a taką babeczkę owocowo-orzechową można łatwo podać jako świąteczny prezent ! Smacznych i Wesołych Świąt !
przepis nie podaje dokładnej ilości orzechów i suszonych owoców, a wszystko dlatego,
że nie ma konkretnych zaleceń. Możesz wybrać dowolne ulubione komponenty - istnieje nieskończona liczba opcji !
najważniejsze pozostaje tylko proporcja liczby orzechów do suszonych owoców / nie zaleca się ich zmiany/, to znaczy :
na 3 szklanki orzechów-potrzebujesz 2,5 szklanki suszonych owoców.
/ miarka standardowa = 250 ml /
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Surowy orzech Kalifornijski - 629 kcal/100g
- Pistacje - 638 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g