babeczka owocowo-orzechowa świąteczna

takie piękno - na nowy rok i świąteczne wypieki! Babeczka o bogatej i bogatej różnorodności smakowej, według tego przepisu wyróżnia się tym, że jest w nim niewiele samego ciasta-prawie składa się z jednego nadzienia, orzechów i suszonych owoców. Jest przechowywany przez długi czas i z czasem staje się smaczniejszy. W czasie "starzenia" suszone owoce dzielą się aromatyczną wilgocią, dzięki czemu babeczka staje się miękka i wilgotna.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 6 % 4 g
węglowodany 83 % 53 g
272 kcal
IG: 4 / 34 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Suszone owoce zalać wrzącą wodą i odstawić na chwilę. Odcedź, dobrze je spłucz, a następnie osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Uwolnij orzechy ze skórki, w przeciwnym razie da gorycz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odmierz wymaganą ilość / w filiżankach - zgodnie z proporcją / mieszanką suszonych owoców i mieszanki orzechów. Połącz wszystkie składniki w dużej misce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia, cukier. Następnie dokładnie wymieszaj całą tę mieszaninę z suszonymi owocami i orzechami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij jajka osobno mikserem z ekstraktem waniliowym bielonym / masa wzrośnie prawie dwukrotnie /. Wlej suche składniki mieszanką jajeczną. Bardzo dobrze wymieszaj, aby wszystko było pokryte ciastem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do przygotowanej formy, ubij, aby uniknąć pustek. Możesz wziąć dowolny kształt, ale w szerokim okazuje się bardziej udany/24*25 cm/.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Piec w temperaturze 150 stopni przez około 65 - 75 minut, aż będzie złotobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw babeczkę do ostygnięcia bezpośrednio w formie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zapakuj go w pergamin/ lub papier do pieczenia / i pozostaw do starzenia. / Im dłużej, tym smaczniejszy staje się/. W pokoju temperatura jest przechowywana przez około miesiąc , w lodówce-przez około trzy miesiące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W szerokiej formie babeczka jest lepiej upieczona, a następnie wygodnie jest pokroić ją na prezent, porcje brykietów. Wystarczy odpowiednio spakować /wykazać się kreatywną wyobraźnią!/ a taką babeczkę owocowo-orzechową można łatwo podać jako świąteczny prezent ! Smacznych i Wesołych Świąt !

przepis nie podaje dokładnej ilości orzechów i suszonych owoców, a wszystko dlatego,
że nie ma konkretnych zaleceń. Możesz wybrać dowolne ulubione komponenty - istnieje nieskończona liczba opcji !

najważniejsze pozostaje tylko proporcja liczby orzechów do suszonych owoców / nie zaleca się ich zmiany/, to znaczy :

na 3 szklanki orzechów-potrzebujesz 2,5 szklanki suszonych owoców.

/ miarka standardowa = 250 ml /

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Surowy orzech Kalifornijski - 629   kcal/100g
  • Pistacje - 638   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy