skład / składniki
metoda gotowania
1. Przed gotowaniem indyka należy marynować. aby to zrobić, przygotuj sos-wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny z sosem sojowym, olejem słonecznikowym i czarnym pieprzem. Jeśli lubisz jedzenie ostrzej, możesz zwiększyć ilość przypraw, na przykład dodać dodatkową czerwoną ostrą paprykę.
2. Podudzia z indyka należy opłukać, a następnie włożyć do pojemnika i zalać marynatą. Wskazane jest, aby indyk stał co najmniej pół godziny. W takim przypadku golenie należy okresowo obracać, aby były bardziej równomiernie marynowane.
3. Marynowane mięso układamy na folii i lepiej odciąć większy kawałek, aby owinąć ptaka tak mocno, jak to możliwe. Ściśnij krawędzie, tworząc pozory kształtu z bokami i wlej do niego marynatę. Następnie całkowicie zamknij "kopertę" i włóż ją do piekarnika.
4.Mięso powinno być pieczone przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Gotowego indyka ostrożnie wyjmujemy z folii, pozostałym bulionem można polać przystawkę, na przykład ryż.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Podudzie z indyka - 142 kcal/100g