udko z indyka pieczone

przepis nadaje się do pieczenia indyka w tandoor. Okazuje się, że bardzo dobra marynata!
AZhuk63Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 14 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 11 % 3 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Przed gotowaniem indyka należy marynować. aby to zrobić, przygotuj sos-wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny z sosem sojowym, olejem słonecznikowym i czarnym pieprzem. Jeśli lubisz jedzenie ostrzej, możesz zwiększyć ilość przypraw, na przykład dodać dodatkową czerwoną ostrą paprykę.
2. Podudzia z indyka należy opłukać, a następnie włożyć do pojemnika i zalać marynatą. Wskazane jest, aby indyk stał co najmniej pół godziny. W takim przypadku golenie należy okresowo obracać, aby były bardziej równomiernie marynowane.
3. Marynowane mięso układamy na folii i lepiej odciąć większy kawałek, aby owinąć ptaka tak mocno, jak to możliwe. Ściśnij krawędzie, tworząc pozory kształtu z bokami i wlej do niego marynatę. Następnie całkowicie zamknij "kopertę" i włóż ją do piekarnika.
4.Mięso powinno być pieczone przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni. Gotowego indyka ostrożnie wyjmujemy z folii, pozostałym bulionem można polać przystawkę, na przykład ryż.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Podudzie z indyka - 142   kcal/100g

Podobne przepisy