Sernik kremowy klasyczny

przynajmniej raz warto zrobić sernik, bo jest niezapomniany pyszny! Ten klasyczny kremowy sernik został przygotowany przez słynnego japońskiego szefa kuchni w programie telewizyjnym. Danie to tradycyjna kuchnia amerykańska. Oto żywy przykład mieszania kultur z korzyścią dla wszystkich)) sernik jest odtąd spożywany nie tylko w USA i Japonii, ale także w Rosji.
SilvaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 9 g
tłuszcze 49 % 36 g
węglowodany 38 % 28 g
414 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Produkty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2. Rozpuść masło

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3. Zagnieść masło z cukrem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    4. Dodaj żółtko, sól, wanilię

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    5. Dodaj mąkę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    6.Rozwałkuj ciasto pod ciastem

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    7. Przykryj papierem pergaminowym i prasą

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    8. Wstawiamy do piekarnika na 10 min

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    9. Wyjmujemy gotowe ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    10. Masło, żółtko z cukrem w kąpieli wodnej

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    11. Trzymamy do grubości

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    12. Zagniatamy nadzienie serowe

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    13. Gotowy wypełniacz

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    14. Wypełnij ciasto nadzieniem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    15. Wkładamy do piekarnika na 30 min

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    16. Wyjmujemy gotowe ciasto

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    17. Udekoruj jagodami i dżemem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    18. Próbować

zmiękczone masło z dodatkiem cukru należy ubić w puszystą pianę. Stopniowo dodawaj surowe żółtko, wanilię i sól do mieszanki. Powoli dodaj mąkę pszenną do masy i szybko zagniataj ciasto. Będzie to ciasto kruche, więc nie trzeba go długo ugniatać. Powinna być jednorodna masa i to wszystko. Teraz ciasto należy rozwałkować na warstwę o grubości pięciu milimetrów. I połóż tę warstwę w okrągłym kształcie pokrytym olejem. Zrób kosz z ciasta i odetnij nadmiar krawędzi.
połóż arkusz pergaminu na cieście i wlej twardy groszek na wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na dziesięć minut. Wyjmujemy, usuwamy groszek i papier.
Jak zrobić krem do sernika: zetrzyj żółtko z cukrem i masłem, włóż mieszaninę do łaźni wodnej i trzymaj tam, aż masa zgęstnieje. Przenieś mieszaninę do blendera i ubij razem ze śmietaną, serem, szczyptą soli i wanilią. Napełnij kosz ciasta śmietaną i włóż do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 20-30 minut.
gdy sernik będzie gotowy, należy go schłodzić i przykryć dowolnym dżemem jagodowym na wierzchu. Możesz zrobić polewę czekoladową. Udekoruj wierzch klasycznego sernika świeżymi jagodami lub kawałkami owoców. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy