skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
1. Produkty
Krok 2:
2. Rozpuść masło
Krok 3:
3. Zagnieść masło z cukrem
Krok 4:
4. Dodaj żółtko, sól, wanilię
Krok 5:
5. Dodaj mąkę
Krok 6:
6.Rozwałkuj ciasto pod ciastem
Krok 7:
7. Przykryj papierem pergaminowym i prasą
Krok 8:
8. Wstawiamy do piekarnika na 10 min
Krok 9:
9. Wyjmujemy gotowe ciasto
Krok 10:
10. Masło, żółtko z cukrem w kąpieli wodnej
Krok 11:
11. Trzymamy do grubości
Krok 12:
12. Zagniatamy nadzienie serowe
Krok 13:
13. Gotowy wypełniacz
Krok 14:
14. Wypełnij ciasto nadzieniem
Krok 15:
15. Wkładamy do piekarnika na 30 min
Krok 16:
16. Wyjmujemy gotowe ciasto
Krok 17:
17. Udekoruj jagodami i dżemem
Krok 18:
18. Próbować
zmiękczone masło z dodatkiem cukru należy ubić w puszystą pianę. Stopniowo dodawaj surowe żółtko, wanilię i sól do mieszanki. Powoli dodaj mąkę pszenną do masy i szybko zagniataj ciasto. Będzie to ciasto kruche, więc nie trzeba go długo ugniatać. Powinna być jednorodna masa i to wszystko. Teraz ciasto należy rozwałkować na warstwę o grubości pięciu milimetrów. I połóż tę warstwę w okrągłym kształcie pokrytym olejem. Zrób kosz z ciasta i odetnij nadmiar krawędzi.
połóż arkusz pergaminu na cieście i wlej twardy groszek na wierzch. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego na dziesięć minut. Wyjmujemy, usuwamy groszek i papier.
Jak zrobić krem do sernika: zetrzyj żółtko z cukrem i masłem, włóż mieszaninę do łaźni wodnej i trzymaj tam, aż masa zgęstnieje. Przenieś mieszaninę do blendera i ubij razem ze śmietaną, serem, szczyptą soli i wanilią. Napełnij kosz ciasta śmietaną i włóż do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 20-30 minut.
gdy sernik będzie gotowy, należy go schłodzić i przykryć dowolnym dżemem jagodowym na wierzchu. Możesz zrobić polewę czekoladową. Udekoruj wierzch klasycznego sernika świeżymi jagodami lub kawałkami owoców.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g