Ciasto Vishivanka
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
wymieszaj wszystkie składniki, ciasto powinno wyglądać jak pierogi. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, w jednej dodajemy kakao, ugniatamy i zamrażamy. Biała część jest również podzielona na pół i rozwałkowana, posmarowana dżemem ze śliwek lub porzeczek na wierzchu i posypana posiekanymi orzechami.
wyjmij ciemne ciasto i zetrzyj orzechy na białym cieście. Piec przez około 30 minut w temperaturze 200. Okazuje się, że 2 ciasta są dość grube. Smaruję śmietaną ubitą z cukrem pudrem i wanilią, ale możesz spróbować innych kremów, myślę, że nic nie zepsujesz takiego ciasta!!!! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 896 kcal/100g