zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

bardzo smaczne! Polizasz palce! Spróbować wszystkich!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 7 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 14 % 4 g
196 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
przygotowanie zapiekanki zaczynamy od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę w oleju roślinnym na przezroczysty złoty kolor, a następnie dodaj marchewki starte na średniej lub dużej tarce. Gdy ten ostatni jest lekko zaszczepiony, dodaj cienko posiekaną kapustę. Smażyć na złoty kolor, aby był miękki. Pieprz, sól. Wymieszaj i usuń. Osobno przygotowujemy mięso mielone (możesz pokroić mięso w małą kostkę) i smażyć, aż całkowicie się zrumieni, ale tak, aby nie cały sok odparował. Pieprz i sól do smaku. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
teraz zaczynamy układać zapiekankę. Bierzemy kształt (mam 23 cm, kwadrat, głębokość 5 cm), kładziemy warstwę chleba pita na dole, następnie warstwę kapusty, warstwę mięsa mielonego, warstwę chleba pita, którą posypujemy startym serem, a następnie ponownie warstwę kapusty, mięsa mielonego i chleba pita. I znowu ser, kapusta, mięso mielone. Mój kształt pozwala na ułożenie 3 warstw chleba pita i 2 warstw mięsa mielonego. Najważniejsze jest to, że podczas pieczenia sok wydzielany z mięsa nie wylewa się z formy. Górna warstwa powinna być pita. Wypełniamy go dobrze wymieszaną śmietaną z jajkami na wierzchu. Wysyłamy zapiekankę na 40 minut w 180 stopniach do nagrzanego piekarnika. Następnie wyciągamy, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Zapiekanka jest gotowa! Podawać z piklami lub innymi warzywami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy