zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
przygotowanie zapiekanki zaczynamy od przygotowania nadzienia. Aby to zrobić, smaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę w oleju roślinnym na przezroczysty złoty kolor, a następnie dodaj marchewki starte na średniej lub dużej tarce. Gdy ten ostatni jest lekko zaszczepiony, dodaj cienko posiekaną kapustę. Smażyć na złoty kolor, aby był miękki. Pieprz, sól. Wymieszaj i usuń. Osobno przygotowujemy mięso mielone (możesz pokroić mięso w małą kostkę) i smażyć, aż całkowicie się zrumieni, ale tak, aby nie cały sok odparował. Pieprz i sól do smaku. Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
teraz zaczynamy układać zapiekankę. Bierzemy kształt (mam 23 cm, kwadrat, głębokość 5 cm), kładziemy warstwę chleba pita na dole, następnie warstwę kapusty, warstwę mięsa mielonego, warstwę chleba pita, którą posypujemy startym serem, a następnie ponownie warstwę kapusty, mięsa mielonego i chleba pita. I znowu ser, kapusta, mięso mielone. Mój kształt pozwala na ułożenie 3 warstw chleba pita i 2 warstw mięsa mielonego. Najważniejsze jest to, że podczas pieczenia sok wydzielany z mięsa nie wylewa się z formy. Górna warstwa powinna być pita. Wypełniamy go dobrze wymieszaną śmietaną z jajkami na wierzchu. Wysyłamy zapiekankę na 40 minut w 180 stopniach do nagrzanego piekarnika. Następnie wyciągamy, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Zapiekanka jest gotowa! Podawać z piklami lub innymi warzywami.
teraz zaczynamy układać zapiekankę. Bierzemy kształt (mam 23 cm, kwadrat, głębokość 5 cm), kładziemy warstwę chleba pita na dole, następnie warstwę kapusty, warstwę mięsa mielonego, warstwę chleba pita, którą posypujemy startym serem, a następnie ponownie warstwę kapusty, mięsa mielonego i chleba pita. I znowu ser, kapusta, mięso mielone. Mój kształt pozwala na ułożenie 3 warstw chleba pita i 2 warstw mięsa mielonego. Najważniejsze jest to, że podczas pieczenia sok wydzielany z mięsa nie wylewa się z formy. Górna warstwa powinna być pita. Wypełniamy go dobrze wymieszaną śmietaną z jajkami na wierzchu. Wysyłamy zapiekankę na 40 minut w 180 stopniach do nagrzanego piekarnika. Następnie wyciągamy, posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Zapiekanka jest gotowa! Podawać z piklami lub innymi warzywami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g