skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, a następnie wysusz je. Oddziel czapki od nóg i włóż Czapki do formy, w której je upiekmy. Forma jest wstępnie wyłożona pergaminem do pieczenia. Czapki powinny być obrócone otworami do góry.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, a następnie smaż przez około 5 minut na małym ogniu. Kroimy również nogi grzybów, a następnie łączymy z kurczakiem na patelni. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Krok 3:
Teraz musimy wymieszać śmietanę i mąkę. Następnie dodajemy je do patelni z kurczakiem i udkami grzybowymi. Sól, pieprz i dusić naszą mieszaninę przez kolejne 10 minut (do zagęszczenia). Następnie mieszankę kurczaka i grzybów należy schłodzić. Po ostygnięciu mieszanki dodaj do niej starty ser feta i pietruszkę. Wymieszać.
Krok 4:
Rozłóż powstałą mieszaninę w czapkach grzybów. I posyp startą mozzarellą.
Krok 5:
Wysyłamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser"feta" - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g