pieczarki z kurczakiem i serem

bardzo oryginalna i świąteczna przekąska. Wspaniałe połączenie sera, kurczaka i pieczarek
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
147 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj pieczarki pod bieżącą wodą, a następnie wysusz je. Oddziel czapki od nóg i włóż Czapki do formy, w której je upiekmy. Forma jest wstępnie wyłożona pergaminem do pieczenia. Czapki powinny być obrócone otworami do góry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki, a następnie smaż przez około 5 minut na małym ogniu. Kroimy również nogi grzybów, a następnie łączymy z kurczakiem na patelni. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz musimy wymieszać śmietanę i mąkę. Następnie dodajemy je do patelni z kurczakiem i udkami grzybowymi. Sól, pieprz i dusić naszą mieszaninę przez kolejne 10 minut (do zagęszczenia). Następnie mieszankę kurczaka i grzybów należy schłodzić. Po ostygnięciu mieszanki dodaj do niej starty ser feta i pietruszkę. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż powstałą mieszaninę w czapkach grzybów. I posyp startą mozzarellą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wysyłamy nasze danie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 15-20 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser"feta" - 290   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy