skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto cienką prostokątną warstwą.
Krok 2:
Ostrożnie przenieś ciasto do formy, dociskając do dna, boków i rogów formy.
Krok 3:
Odetnij nadmiar ciasta, użyj widelca, aby zrobić wiele dziur i włóż ciasto do lodówki na pół godziny.
Krok 4:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto przykryć żywnością (papierem żaroodpornym). Wlej fasolę na wierzch i włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij formę, usuń papier z fasolą i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmij formę z piekarnika, całkowicie ostudź.
Krok 5:
Ubij żółtka z cukrem na kremową konsystencję i dodaj mąkę.
Krok 6:
Pokrój wanilię na pół i wlej nasiona do mleka. Zagotuj mleko i natychmiast wlej do przygotowanego wcześniej kremu, ciągle ubijając. Umieść wszystko na wolnym ogniu i zagotuj, zmniejsz, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Całą masę przecedzić do innego pojemnika przez sito.
Krok 7:
Wlej krem do formy, wygładź i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Podczas gdy krem ostygnie, przygotuj owoce i jagody. Obierz owoce, usuń łodygi i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój truskawki na dwie części, usuń gałązki z czerwonej porzeczki. Rozłóż wszystko według uznania na zamrożonym śmietanie. Podgrzej dżem morelowy, zagotuj, przetrzyj przez sito i posmaruj owoce powstałą masą. Włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kruche ciasto - 379 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Fasola zielona - 33 kcal/100g
- Fasola - 33 kcal/100g