klasyczne ciasto owocowe

niesamowicie pyszne ciasto owocowe! Radzę spróbować wszystkim! Bardzo podoba mi się ten kulinarny przepis na ciasto owocowe z prostotą przygotowania.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 76 % 42 g
260 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto cienką prostokątną warstwą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie przenieś ciasto do formy, dociskając do dna, boków i rogów formy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij nadmiar ciasta, użyj widelca, aby zrobić wiele dziur i włóż ciasto do lodówki na pół godziny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasto przykryć żywnością (papierem żaroodpornym). Wlej fasolę na wierzch i włóż do piekarnika na 15 minut. Następnie wyjmij formę, usuń papier z fasolą i piecz przez 10-15 minut, aż ciasto będzie złote. Wyjmij formę z piekarnika, całkowicie ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij żółtka z cukrem na kremową konsystencję i dodaj mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój wanilię na pół i wlej nasiona do mleka. Zagotuj mleko i natychmiast wlej do przygotowanego wcześniej kremu, ciągle ubijając. Umieść wszystko na wolnym ogniu i zagotuj, zmniejsz, gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Całą masę przecedzić do innego pojemnika przez sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej krem do formy, wygładź i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Podczas gdy krem ostygnie, przygotuj owoce i jagody. Obierz owoce, usuń łodygi i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój truskawki na dwie części, usuń gałązki z czerwonej porzeczki. Rozłóż wszystko według uznania na zamrożonym śmietanie. Podgrzej dżem morelowy, zagotuj, przetrzyj przez sito i posmaruj owoce powstałą masą. Włóż do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kruche ciasto - 379   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Fasola zielona - 33   kcal/100g
  • Fasola - 33   kcal/100g

Podobne przepisy