skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Nie ustawiłem śmietany, ponieważ nie ma ich w oryginalnym przepisie, ale byłem lekko uzależniony od dodania nadzienia (lubię, gdy jest go dużo), a ciasto okazało się zbyt gęste, więc aby nie dodawać nadmiaru masła, do pożądanej konsystencji rozłożyłem ciasto śmietaną, wziąłem 10% śmietany, ale myślę, że mleko również będzie tutaj pasować.
Krok 2:
Na początek przygotuj nadzienie. Umyj grzyby, pokrój na małe plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. L. (z całkowitej ilości) oleju roślinnego, dodaj grzyby i posiekany ząbek czosnku, smaż na dużym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Krok 3:
Gotowe grzyby niech ostygną, w międzyczasie zetrzyj ser, posiekaj natkę pietruszki lub inne warzywa do smaku.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj 2 żółtka i wymieszaj z mąką, aby uzyskać duże okruchy ciasta.
Krok 5:
Ubij białko na miękką pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj.
Krok 6:
W małych porcjach Wprowadzamy 4 łyżki. l olej roślinny, dokładnie mieszając. Jeśli na tym etapie ciasto wydaje się zbyt gęste(mąka jest inna dla każdego) dodaj 1-2 łyżki. l. śmietana.
Krok 7:
Dodaj nadzienie, dokładnie wymieszaj, ponownie spójrz na konsystencję, jeśli jesteś uzależniony od nadzienia i trudno jest mieszać ciasto łyżką, dodaj 1-2 łyżki. l śmietana.
Krok 8:
Ciasto jest gotowe, konsystencja powinna być nieco grubsza niż zwykłe naleśniki.
Krok 9:
Włóż gotowe ciasto do formy Madeleine, jeśli nie ma takiej formy, możesz użyć formy do babeczek. Rozgrzej piekarnik do 230 C, włóż Madeleine do piekarnika i obniż temperaturę do 180 C, piecz przez 10-15 minut do miękkości (sprawdź szpikulcem).
Krok 10:
Wyjmujemy gotowe madeleiny z piekarnika i podajemy do stołu. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g