Madeleine z pieczarkami

przepyszne madeleiny są idealne na piknik! Zwracam uwagę na bardzo smaczne, delikatne i pachnące przekąski madlenki. Świetnie komponują się z pierwszymi daniami zamiast chleba i są również bardzo łatwe do zabrania na piknik. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 56 % 25 g
węglowodany 29 % 13 g
295 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Nie ustawiłem śmietany, ponieważ nie ma ich w oryginalnym przepisie, ale byłem lekko uzależniony od dodania nadzienia (lubię, gdy jest go dużo), a ciasto okazało się zbyt gęste, więc aby nie dodawać nadmiaru masła, do pożądanej konsystencji rozłożyłem ciasto śmietaną, wziąłem 10% śmietany, ale myślę, że mleko również będzie tutaj pasować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj nadzienie. Umyj grzyby, pokrój na małe plasterki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę. L. (z całkowitej ilości) oleju roślinnego, dodaj grzyby i posiekany ząbek czosnku, smaż na dużym ogniu, aż grzyby będą miękkie, a płyn odparuje. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowe grzyby niech ostygną, w międzyczasie zetrzyj ser, posiekaj natkę pietruszki lub inne warzywa do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodaj 2 żółtka i wymieszaj z mąką, aby uzyskać duże okruchy ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ubij białko na miękką pianę i dodaj do ciasta, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W małych porcjach Wprowadzamy 4 łyżki. l olej roślinny, dokładnie mieszając. Jeśli na tym etapie ciasto wydaje się zbyt gęste(mąka jest inna dla każdego) dodaj 1-2 łyżki. l. śmietana.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj nadzienie, dokładnie wymieszaj, ponownie spójrz na konsystencję, jeśli jesteś uzależniony od nadzienia i trudno jest mieszać ciasto łyżką, dodaj 1-2 łyżki. l śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto jest gotowe, konsystencja powinna być nieco grubsza niż zwykłe naleśniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowe ciasto do formy Madeleine, jeśli nie ma takiej formy, możesz użyć formy do babeczek. Rozgrzej piekarnik do 230 C, włóż Madeleine do piekarnika i obniż temperaturę do 180 C, piecz przez 10-15 minut do miękkości (sprawdź szpikulcem).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmujemy gotowe madeleiny z piekarnika i podajemy do stołu. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy