skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do nadzienia posiekaj dynię blenderem (lub zetrzyj na tarce)
Krok 3:
W puree nie ma potrzeby mielenia.
Krok 4:
Wymieszaj dynię z cukrem, dodaj suszone owoce i skórkę pomarańczową.
Krok 5:
Roztop masło. Smarujemy chleb pita olejem (nie żałujemy oleju).
Krok 6:
Rozłóż część nadzienia na połowie chleba pita i zwiń w rolkę. Robimy to również z drugim chlebem pita.
Krok 7:
W sumie otrzymujemy 2 rolki. W oryginale Wirówka powinna mieć postać ślimaka, ale zwijanie chleba pita w ślimaka jest dość problematyczne, ponieważ po prostu zaczyna pękać w szwach, więc kroimy bułki na równe części.
Krok 8:
Rozłóż bułki w naczyniu do pieczenia.
Krok 9:
Wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dokładnie wymieszaj nasze bułki z mieszanką śmietany. Smarujemy kilka razy, ponieważ mieszanina jest wchłaniana.
Krok 10:
Wysyłamy piec w piekarniku nagrzanym do 190 C, około 20-25 minut. 5 minut przed gotowaniem lekko smaruję wirówkę śmietaną i posypuję cukrem (ale nie jest to konieczne, po prostu gotowy wirówkę można posypać cukrem). Niech ciasto ostygnie i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g