wirówki z dyni pita

delikatne, aromatyczne ciasto dla miłośników dyni! Vertuta pochodzi z Mołdawii. W oryginale jest przygotowywany z ciasta wyciągowego, ale ciasto wyciągowe zajmuje dużo czasu, gdy go nie ma, możesz użyć chleba pita, oczywiście nie będzie to dokładnie to, ale bardzo smaczne! Vertuta z dynią okazuje się bardzo smaczna, delikatna i soczysta, ale jak mówią amatorzy, ponieważ nie wszyscy kochają dynię. Możesz dodać więcej jabłka do nadzienia do dyni (są dobrymi przyjaciółmi z dynią), a także orzechy, skórkę z cytryny, cynamon i trochę mielonego imbiru, ogólnie jest pole do eksperymentów.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 35 % 12 g
węglowodany 59 % 20 g
187 kcal
IG: 5 / 35 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do nadzienia posiekaj dynię blenderem (lub zetrzyj na tarce)

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W puree nie ma potrzeby mielenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj dynię z cukrem, dodaj suszone owoce i skórkę pomarańczową.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło. Smarujemy chleb pita olejem (nie żałujemy oleju).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż część nadzienia na połowie chleba pita i zwiń w rolkę. Robimy to również z drugim chlebem pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W sumie otrzymujemy 2 rolki. W oryginale Wirówka powinna mieć postać ślimaka, ale zwijanie chleba pita w ślimaka jest dość problematyczne, ponieważ po prostu zaczyna pękać w szwach, więc kroimy bułki na równe części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż bułki w naczyniu do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dokładnie wymieszaj nasze bułki z mieszanką śmietany. Smarujemy kilka razy, ponieważ mieszanina jest wchłaniana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wysyłamy piec w piekarniku nagrzanym do 190 C, około 20-25 minut. 5 minut przed gotowaniem lekko smaruję wirówkę śmietaną i posypuję cukrem (ale nie jest to konieczne, po prostu gotowy wirówkę można posypać cukrem). Niech ciasto ostygnie i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g

Podobne przepisy