chleb biały
skład / składniki
20
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź głęboki kubek lub miskę.
włóż drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj sól. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
dodaj mąkę. Ciasto nie powinno być grube, ale mocno przyklejone do rąk.
niech ciasto wzrośnie. Gdy wstaliśmy, opuszczamy i pozwalamy ponownie wstać. I tak jeszcze 2 razy.
dobrze nasmaruj formę olejem słonecznikowym i rozłóż tam ciasto. Nie mamy Formy do chleba, więc wzięliśmy formę z wysokimi bokami.
niech ciasto wyrośnie w formie.
Rozgrzej piekarnik do 250 C. (tutaj zależy od możliwości twojego piekarnika. Nie wiem, jaki masz piekarnik... Może masz pieczenie w 250 C, pali się. Dlatego sam reguluj temperaturę.)
włóż formę z podniesionym ciastem do piekarnika na 30 minut.
gotowość sprawdzamy zapałką.
włóż drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj sól. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
dodaj mąkę. Ciasto nie powinno być grube, ale mocno przyklejone do rąk.
niech ciasto wzrośnie. Gdy wstaliśmy, opuszczamy i pozwalamy ponownie wstać. I tak jeszcze 2 razy.
dobrze nasmaruj formę olejem słonecznikowym i rozłóż tam ciasto. Nie mamy Formy do chleba, więc wzięliśmy formę z wysokimi bokami.
niech ciasto wyrośnie w formie.
Rozgrzej piekarnik do 250 C. (tutaj zależy od możliwości twojego piekarnika. Nie wiem, jaki masz piekarnik... Może masz pieczenie w 250 C, pali się. Dlatego sam reguluj temperaturę.)
włóż formę z podniesionym ciastem do piekarnika na 30 minut.
gotowość sprawdzamy zapałką.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g