chleb biały

przepis na chleb mamy. Mama jest piekarzem z 20-letnim doświadczeniem. Cudownie pyszne!!!
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 6 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 84 % 31 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej szklankę zimnego mleka, odetnij kawałek ciepłego chleba i ciesz się!)) Smacznego!

weź głęboki kubek lub miskę.

włóż drożdże, wlej ciepłą wodę, dodaj sól. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.

dodaj mąkę. Ciasto nie powinno być grube, ale mocno przyklejone do rąk.

niech ciasto wzrośnie. Gdy wstaliśmy, opuszczamy i pozwalamy ponownie wstać. I tak jeszcze 2 razy.

dobrze nasmaruj formę olejem słonecznikowym i rozłóż tam ciasto. Nie mamy Formy do chleba, więc wzięliśmy formę z wysokimi bokami.

niech ciasto wyrośnie w formie.

Rozgrzej piekarnik do 250 C. (tutaj zależy od możliwości twojego piekarnika. Nie wiem, jaki masz piekarnik... Może masz pieczenie w 250 C, pali się. Dlatego sam reguluj temperaturę.)

włóż formę z podniesionym ciastem do piekarnika na 30 minut.
gotowość sprawdzamy zapałką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy