zapiekanka z twarogiem i rodzynkami
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
twaróg należy zmielić przez sito lub po prostu dokładnie zmielić widelcem. Następnie dodaj wszystkie składniki do całkowitej masy: jajka, cukier, rodzynki (lepiej wstępnie namoczyć w wodzie przez 30-40 minut), cukier waniliowy. Semolinę myjemy i dodajemy również do całkowitej masy. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Następnie przygotowujemy naczynie do pieczenia. Możesz wziąć odłączany, może być wykonany ze szkła żaroodpornego. Dno formy pokrywamy pergaminem, aby zapiekanka nie wyciekła podczas napełniania. Wygodniej będzie więc wyjąć go z formy. Następnie wlej gotową mieszaninę do formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g