zapiekanka z twarogiem i rodzynkami

nagle wpadli goście-zapiekanka z twarogu zawsze pomaga!
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 12 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 58 % 26 g
204 kcal
IG: 0 / 62 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
twaróg należy zmielić przez sito lub po prostu dokładnie zmielić widelcem. Następnie dodaj wszystkie składniki do całkowitej masy: jajka, cukier, rodzynki (lepiej wstępnie namoczyć w wodzie przez 30-40 minut), cukier waniliowy. Semolinę myjemy i dodajemy również do całkowitej masy. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone. Następnie przygotowujemy naczynie do pieczenia. Możesz wziąć odłączany, może być wykonany ze szkła żaroodpornego. Dno formy pokrywamy pergaminem, aby zapiekanka nie wyciekła podczas napełniania. Wygodniej będzie więc wyjąć go z formy. Następnie wlej gotową mieszaninę do formy i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 25-30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy