skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy przygotowywać ciasteczka na piwie od dokładnego przesiewania mąki, a następnie wlewania jej do dużego pojemnika. Na wierzch mąki wcieramy zimną (najlepiej pobraną z zamrażarki) margarynę do pieczenia na średniej tarce. Teraz wymieszaj całą naszą masę, a następnie dodaj do niej około 100 gramów ciepłego piwa i bardzo szybko i dokładnie zagniataj elastyczną, przygotowaną, zwiń ją w warstwę o grubości około 5-7 milimetrów, posyp ją grubą solą kuchenną (lub cukrem-piaskiem, zgodnie z życzeniem) i wytnij ciasteczka foremkami do pieczenia. Następnie układamy ciasteczka na blasze do pieczenia pokrytej olejem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut, aż będą gotowe. Po tym czasie nasza przekąska do piwa jest gotowa! Smacznego dla Ciebie i Twoich gości!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Piwo jasne - 50 kcal/100g
- Piwo bezalkoholowe - 33 kcal/100g
- Mocne piwo - 150 kcal/100g
- Piwo ciemne - 74 kcal/100g
- Piwo - 50 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g