ciasteczka cukrowe na śmietanie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy więc od wcierania masła z cukrem granulowanym i cukrem waniliowym. Następnie dodaj śmietanę do tej mieszanki i dobrze wymieszaj. Teraz dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia ciasta do masy i zagniataj elastyczne ciasto. Następnie zawiń powstałe ciasto w czystą torbę i włóż do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i zwijamy je w warstwę o grubości około 4-5 milimetrów. Teraz obficie posyp ciasto cukrem piaskowym. Następnie wycinamy ciasteczka z warstwy ciasta za pomocą kręconych foremek i układamy je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Następnie wkładamy blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 25 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g