skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drobno pokrusz ciasteczka, wymieszaj okruchy z masłem i cukrem waniliowym. Naczynie do pieczenia wyłożyć kalką kreślarską i posmarować olejem. Powstałą masę układamy równą warstwą, tworząc cienką stronę i wkładamy do lodówki.
podziel jajka na białka i żółtka. Ubij z 4-5 łyżkami. l. cukier twarożek, dodaj żółtko, ser twarogowy i łyżeczkę.sok z cytryny – powinna być bujna mieszanka bez grudek.
ubij białka z pozostałym cukrem i dodaj tutaj mieszankę twarogową, dobrze mieszając.
oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia z kaszą manną i mieszanką budyniową i dodaj mieszaninę do masy twarogowej, wszystko ponownie mieszając. Włóż wszystko do formy i pieczemy przez pół godziny w piekarniku w temperaturze t = 180C.
wymieszaj z 2 łyżkami. l śmietana cukru i posmaruj powstałe ciasto mieszanką. Włóż do piekarnika na 3-5 minut, a następnie wyłącz go, pozostawiając ciasto na 10-15 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowy budyń - 135 kcal/100g
- Ser twarogowy - 223 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g