Sernik waniliowy

kolejna szalenie smaczna odmiana sernika. Warto spróbować! Ostatnio jeszcze nikt nie wiedział – co to za jedzenie, sernik. Przyszła do nas z Grecji, a teraz to danie może przygotować każdy, kto chce, zgodnie z przepisem kulinarnym lub pożyczonym. O ile podpowiada mi doświadczenie, najsmaczniejszym i najprostszym rodzajem tego przysmaku jest sernik waniliowy.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 32 % 17 g
węglowodany 53 % 28 g
346 kcal
IG: 4 / 50 / 46

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.

drobno pokrusz ciasteczka, wymieszaj okruchy z masłem i cukrem waniliowym. Naczynie do pieczenia wyłożyć kalką kreślarską i posmarować olejem. Powstałą masę układamy równą warstwą, tworząc cienką stronę i wkładamy do lodówki.

podziel jajka na białka i żółtka. Ubij z 4-5 łyżkami. l. cukier twarożek, dodaj żółtko, ser twarogowy i łyżeczkę.sok z cytryny – powinna być bujna mieszanka bez grudek.
ubij białka z pozostałym cukrem i dodaj tutaj mieszankę twarogową, dobrze mieszając.

oddzielnie wymieszaj proszek do pieczenia z kaszą manną i mieszanką budyniową i dodaj mieszaninę do masy twarogowej, wszystko ponownie mieszając. Włóż wszystko do formy i pieczemy przez pół godziny w piekarniku w temperaturze t = 180C.

wymieszaj z 2 łyżkami. l śmietana cukru i posmaruj powstałe ciasto mieszanką. Włóż do piekarnika na 3-5 minut, a następnie wyłącz go, pozostawiając ciasto na 10-15 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowy budyń - 135   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy