budyń z dyni
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój dynię na dwie części, ostrożnie usuń wszystkie nasiona, odetnij skórkę. Kroimy go w drobną kostkę, wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu do takiej konsystencji, aby łatwo było przetrzeć dynię przez sitko. Gdy dynia jest ugotowana, spuść wodę przez durszlak i pozwól, aby nadmiar płynu spłynął. I przetrzyj dynię przez sito. Powinniśmy mieć około trzech szklanek puree z dyni. Teraz mieszamy go z posiekaną bułką tartą, wlewamy cukier (lepiej wziąć cukier puder), mielony cynamon. Dobrze wymieszaj i ostudź całkowicie. Ubij żółtka, dodaj do nich zmiękczone masło i dodaj do głównej masy dyniowej. Oddzielnie ubij białka na uporczywą pianę i dodaj do dyni. Powstałą mieszaninę rozprowadzamy w przygotowanym naczyniu i pieczemy w piekarniku do całkowitego ugotowania. Takie jedzenie podawane jest ze śmietaną, a następnie okazuje się bardziej soczyste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g