profiteroles Budyniowe glazurowane
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
ale przejdźmy do przygotowania profiteroles. Jeśli zrobisz je nieco większe, możesz wypełnić je gotowanym skondensowanym mlekiem zmieszanym z masłem lub bitą śmietaną z cukrem.
po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu soli dodaj całą mąkę i energicznie wymieszaj mieszaninę. Ogień musi być mniejszy.Po lekkim schłodzeniu ciasta wbij do niego wszystkie jajka jeden po drugim. Pamiętaj, że jajka należy bardzo ostrożnie mieszać w cieście i nie dodawać następnego, dopóki poprzedni nie zostanie odpowiednio wymieszany.Ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia można rozłożyć z torebki cukierniczej lub zwykłą łyżką.Profiteroles pieczemy w gorącym piekarniku,a gdy wzrosną i zaczną brązowieć, ciepło można zmniejszyć do średniego.Po napełnieniu schłodzonych profiteroli wypełnij je glazurą. W przypadku glazury zetrzyj masło z kakao, zagotuj wodę z cukrem i połącz obie mieszanki, wlewając wodę cienkim strumieniem i mieszając syrop.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g