Custard profiteroles glazurowane

słodycze pokochają! Niesamowicie smaczne, proste i szybkie! Domowe profiterole budyniowe przygotowane zgodnie z tym przepisem kulinarnym są prawie gorsze niż kupione w sklepie. Powiedziałbym nawet, że jedzenie zrobione w domu z duszą i miłością jest o wiele smaczniejsze niż kupione w kuchni.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 51 % 19 g
212 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

ale przejdźmy do przygotowania profiteroles. Jeśli zrobisz je nieco większe, możesz wypełnić je gotowanym skondensowanym mlekiem zmieszanym z masłem lub bitą śmietaną z cukrem.
po zagotowaniu wody z masłem i dodaniu soli dodaj całą mąkę i energicznie wymieszaj mieszaninę. Ogień musi być mniejszy.Po lekkim schłodzeniu ciasta wbij do niego wszystkie jajka jeden po drugim. Pamiętaj, że jajka należy bardzo ostrożnie mieszać w cieście i nie dodawać następnego, dopóki poprzedni nie zostanie odpowiednio wymieszany.Ciasto na natłuszczonej blasze do pieczenia można rozłożyć z torebki cukierniczej lub zwykłą łyżką.Profiteroles pieczemy w gorącym piekarniku,a gdy wzrosną i zaczną brązowieć, ciepło można zmniejszyć do średniego.Po napełnieniu schłodzonych profiteroli wypełnij je glazurą. W przypadku glazury zetrzyj masło z kakao, zagotuj wodę z cukrem i połącz obie mieszanki, wlewając wodę cienkim strumieniem i mieszając syrop.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy