skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wszystkie potrzebne produkty: masło, miód, cukier, woda (do kąpieli parowej)
Krok 2:
Umieść rondel z produktami w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuszczą.
Krok 3:
Powstałą masę wlej cienkim strumieniem do mąki i dokładnie wymieszaj
Krok 4:
Okazało się, że to taka bułka.Odpoczywaj przez 15 minut
Krok 5:
Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka
Krok 6:
Połóż dżem na środku i zamknij drugim okręgiem.Ściśnij krawędzie widelcem.
Krok 7:
Gotowe pierniki! Bardzo smaczne i pachnące!!
Krok 8:
ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Cukier, miód, olej i wodę należy podgrzać w łaźni wodnej, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy tam sodę, mieszamy i usuwamy z kąpieli wodnej. Wlej mąkę i ugniataj. Jeśli ciasto okaże się lepkie, musisz dać mu godzinę do zaparzenia, a następnie będzie gotowe do rzeźbienia.
rozwałkuj ciasto cienko i wytnij równe koła. Rozłóż nadzienie na jednym i przykryj drugim. Zamykamy krawędzie widelcem, a na środku robimy dziurę.
ponieważ ciasto jest słodkie, lepiej wybrać kwaśny dżem lub dżem do nadzienia-wtedy jedzenie okaże się kontrastowe i ciekawsze w smaku.
jeszcze podczas układania nadzienia pamiętaj, że pierniki znacznie się powiększają.
ugotowane pierniki układamy na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia. I wysyłamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni przez 15-20 minut. Jeśli pierniki zostaną wyciągnięte nieco wcześniej, okażą się miękkie, a jeśli przytrzymasz je dłużej, będą twardsze. Ważne jest, aby nie prześwietlać.
ten przepis kulinarny jest jednym z moich ulubionych. I radzę spróbować miodowych pierników z nadzieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g