nadziewane pierniki miodowe

niesamowicie pyszne pierniki nadziewane dżemem!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 5 g
tłuszcze 11 % 9 g
węglowodany 82 % 65 g
359 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wszystkie potrzebne produkty: masło, miód, cukier, woda (do kąpieli parowej)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść rondel z produktami w łaźni wodnej, aż całkowicie się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powstałą masę wlej cienkim strumieniem do mąki i dokładnie wymieszaj

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Okazało się, że to taka bułka.Odpoczywaj przez 15 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj ciasto i wytnij kółka

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż dżem na środku i zamknij drugim okręgiem.Ściśnij krawędzie widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe pierniki! Bardzo smaczne i pachnące!!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Cukier, miód, olej i wodę należy podgrzać w łaźni wodnej, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Następnie dodajemy tam sodę, mieszamy i usuwamy z kąpieli wodnej. Wlej mąkę i ugniataj. Jeśli ciasto okaże się lepkie, musisz dać mu godzinę do zaparzenia, a następnie będzie gotowe do rzeźbienia.
rozwałkuj ciasto cienko i wytnij równe koła. Rozłóż nadzienie na jednym i przykryj drugim. Zamykamy krawędzie widelcem, a na środku robimy dziurę.
ponieważ ciasto jest słodkie, lepiej wybrać kwaśny dżem lub dżem do nadzienia-wtedy jedzenie okaże się kontrastowe i ciekawsze w smaku.
jeszcze podczas układania nadzienia pamiętaj, że pierniki znacznie się powiększają.
ugotowane pierniki układamy na blasze do pieczenia z papierem do pieczenia. I wysyłamy je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni przez 15-20 minut. Jeśli pierniki zostaną wyciągnięte nieco wcześniej, okażą się miękkie, a jeśli przytrzymasz je dłużej, będą twardsze. Ważne jest, aby nie prześwietlać.
ten przepis kulinarny jest jednym z moich ulubionych. I radzę spróbować miodowych pierników z nadzieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy