suflet wołowy z ryżem

żaden mężczyzna nie pozostanie obojętny! Bardzo proste i szybkie! Jako młoda gospodyni nie umiem wiele w kuchni. Jedynym możliwym mięsem dla mnie jest wieprzowina. Pewnego dnia na rynku natknąłem się na współlokatora na klatce schodowej, żonę starego profesora i równie dobrze wyglądającą starszą panią w pełnym tego słowa znaczeniu. - Kochanie-zapytała grzecznie, obserwując, jak wbijam palec w kolejny kawałek tłustej świnki. - dlaczego nie bierzesz do gotowania wołowiny, ma dużo mniej cholesterolu niż wieprzowina, a bulion z niej jest cudowny! I wtedy pomyślałem, ale prawda jest taka, dlaczego. Z pomocą sąsiada wybrałem kawałek wołowiny i zacząłem gotować jedzenie zgodnie z przepisem kulinarnym podarowanym przez starą profesorkę. Tego wieczoru na obiad był suflet wołowy.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 18 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 34 % 13 g
193 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

jako młoda gospodyni Nie wiem zbyt wiele w kuchni. Jedynym możliwym mięsem dla mnie jest wieprzowina. Pewnego dnia na rynku natknąłem się na współlokatora na klatce schodowej, żonę starego profesora i równie dobrze wyglądającą starszą panią w pełnym tego słowa znaczeniu. - Kochanie-zapytała grzecznie, obserwując, jak wbijam palec w kolejny kawałek tłustej świnki. - dlaczego nie bierzesz do gotowania wołowiny, ma dużo mniej cholesterolu niż wieprzowina, a bulion z niej jest cudowny!
i wtedy się zastanawiałem, ale prawda jest taka, dlaczego. Z pomocą sąsiada wybrałem kawałek wołowiny i zacząłem gotować jedzenie zgodnie z przepisem kulinarnym podarowanym przez starą profesorkę. Tego wieczoru na obiad był suflet wołowy.
uwolnij mięso ze sztywnych ścięgien i folii i gotuj na średnim ogniu, aż będzie ugotowane. Z ryżu gotujemy lepką owsiankę na wodzie. Gotowaną wołowinę i owsiankę przepuszczamy kilka razy przez maszynę do mięsa. Oddziel żółtka i dodaj do masy, oddziel połowę masła. Dokładnie zagnieść. Ubij białka jajek osobno na mocną pianę i włóż do mięsa mielonego. Przygotuj patelnię z wysokimi bokami, posmaruj ją tłuszczem. Wysyłamy do piekarnika.
gotowy suflet skropić roztopionym masłem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy