skład / składniki
gotowanie krok po kroku
jako młoda gospodyni Nie wiem zbyt wiele w kuchni. Jedynym możliwym mięsem dla mnie jest wieprzowina. Pewnego dnia na rynku natknąłem się na współlokatora na klatce schodowej, żonę starego profesora i równie dobrze wyglądającą starszą panią w pełnym tego słowa znaczeniu. - Kochanie-zapytała grzecznie, obserwując, jak wbijam palec w kolejny kawałek tłustej świnki. - dlaczego nie bierzesz do gotowania wołowiny, ma dużo mniej cholesterolu niż wieprzowina, a bulion z niej jest cudowny!
i wtedy się zastanawiałem, ale prawda jest taka, dlaczego. Z pomocą sąsiada wybrałem kawałek wołowiny i zacząłem gotować jedzenie zgodnie z przepisem kulinarnym podarowanym przez starą profesorkę. Tego wieczoru na obiad był suflet wołowy.
uwolnij mięso ze sztywnych ścięgien i folii i gotuj na średnim ogniu, aż będzie ugotowane. Z ryżu gotujemy lepką owsiankę na wodzie. Gotowaną wołowinę i owsiankę przepuszczamy kilka razy przez maszynę do mięsa. Oddziel żółtka i dodaj do masy, oddziel połowę masła. Dokładnie zagnieść. Ubij białka jajek osobno na mocną pianę i włóż do mięsa mielonego. Przygotuj patelnię z wysokimi bokami, posmaruj ją tłuszczem. Wysyłamy do piekarnika.
gotowy suflet skropić roztopionym masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal / 100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g