ciasteczka w lukrze z miodem cynamonowym imbirowym

najjaśniejsze wakacje to Boże Narodzenie! Podaruj swoim bliskim specjalne ciasteczka! Zawsze chciałem przygotować takie jedzenie na Boże Narodzenie, jak świąteczne ciasteczka imbirowe (lub noworoczne ciasteczka imbirowe). I tak w zeszłym roku moje życzenie się spełniło. Jeśli chcesz spróbować ugotować ten przysmak na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, podzielę się z Tobą przepisem kulinarnym.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 12 % 9 g
węglowodany 77 % 58 g
357 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

więc najpierw rozpuść cukier w niewielkiej ilości wody, a następnie dodaj do niego miód, przyprawy i olej, podgrzej naszą masę.

następnie schłodź go. Następnie przesiej mąkę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Teraz wlej przygotowaną mąkę do miski, wlej do niej jaja kurze, zimny syrop, dodaj przyprawy, wymieszaj wszystko.

następnie przenieś powstałe ciasto na posypany mąką stół i zagniataj ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości około 3-5 mm.teraz za pomocą foremek wycinamy ciasta. Teraz układamy ciasteczka na natłuszczonej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.
ciasteczka można opcjonalnie pomalować lukrem cukrowym. Jak to zrobić: ubij 2 białka na stabilną pianę, stopniowo dodawaj 300 g cukru pudru, kontynuuj ubijanie, aż będzie stabilne. Następnie nałóż lukier na ciasteczka i pozostaw do wyschnięcia. Najlepiej rysować wzory.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy