zapiekanka marchewkowa z kaszą manną
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
zetrzyj całą marchewkę na drobnej tarce i gotuj na wolnym ogniu w oleju roślinnym na małym ogniu przez około dwadzieścia minut, ciągle mieszając. Teraz ubij jajka z cukrem w mikserze, dodaj gaszoną sodę i kaszę mannę, wymieszaj. Rozłóż ugotowane i lekko schłodzone marchewki w powstałej masie. Teraz pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Do tej zapiekanki dobrze jest wziąć foremki do ciastek lub babeczek – takie Mini zapiekanki się sprawdzą. Możesz podawać je ze śmietaną lub miodem (chociaż z miodem będzie bardzo słodko).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g