Francuskie mięso wieprzowe z pomidorami i grzybami oraz ziemniakami
skład / składniki
1
porcje:
metoda gotowania
1. Kawałek wieprzowiny lekko ubić z obu stron. Sól, pieprz.
2. Smaż mięso z obu stron na dużym ogniu na oliwie z oliwek na złoty kolor.
3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, pomidora i cebulę w plasterki.
4. Połóż krążki cebuli na dnie małego naczynia do pieczenia, połóż na nim kawałek wieprzowiny, ułóż kółka pomidorów i grzybów na wierzchu.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.
6. Wlej wino na patelnię, na której smażono mięso, dodaj koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę. Odcedź gotowy sos.
7. Wyjmij mięso z piekarnika. Podawać z sosem winnym i sałatką ze świeżych warzyw.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g