Francuskie mięso wieprzowe z pomidorami i grzybami oraz ziemniakami

świetny bogaty smak, obowiązkowy do spożycia! Mięso po francusku z sosem na bazie czerwonego wina. Aby uzyskać więcej smaku podczas pieczenia, wieprzowinę można posypać suszonym rozmarynem lub dodać gałązkę świeżego rozmarynu do naczynia żaroodpornego.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 58 % 14 g
węglowodany 17 % 4 g
172 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Kawałek wieprzowiny lekko ubić z obu stron. Sól, pieprz.

2. Smaż mięso z obu stron na dużym ogniu na oliwie z oliwek na złoty kolor.

3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, pomidora i cebulę w plasterki.

4. Połóż krążki cebuli na dnie małego naczynia do pieczenia, połóż na nim kawałek wieprzowiny, ułóż kółka pomidorów i grzybów na wierzchu.

5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut.

6. Wlej wino na patelnię, na której smażono mięso, dodaj koncentrat pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować na wolnym ogniu przez 1 minutę. Odcedź gotowy sos.

7. Wyjmij mięso z piekarnika. Podawać z sosem winnym i sałatką ze świeżych warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy