skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy patelnię, wlewamy do niej wodę, wlewamy cukier, wkładamy laski cynamonu i gotujemy. Gdy tylko się zagotuje, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie, mieszając, przez piętnaście minut. Na patelni w maśle z obu stron opiekamy kromki chleba, wcześniej obrane ze skórki.
bierzemy głęboką, ognioodporną formę, układamy w niej warstwę tostowego chleba. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu, a następnie dodaj warstwę rodzynek. I kończymy obraz suszonymi plasterkami ananasa. Na ananasach kładziemy małe i cienkie kawałki sera.
więc mamy 5 warstw. Robimy jeszcze dwa lub trzy takie same. Ostatnią warstwą powinien być ser. Teraz wlej budyń gotowanym syropem i włóż do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut. Takie jedzenie może być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno, zgodnie z Twoim wyborem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g