dietetyczne ciasteczka owsiane z daktylami i orzechami
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
na początek zmiel wstępnie umyte i suszone orzechy włoskie oraz wybrane suszone owoce (suszone morele, suszone śliwki, rodzynki) w blenderze. Teraz wymieszaj je z pół kilograma płatków owsianych. Następnie napełnij naszą mieszaninę ciepłą wodą, a następnie dodaj olej słonecznikowy i dokładnie wymieszaj całą masę. Teraz gasimy sodę oczyszczoną w soku z cytryny i wkładamy do naszej masy i ponownie dobrze ją mieszamy. Następnie formujemy ciasteczka z powstałego ciasta, wkładamy do naczynia do pieczenia, a następnie wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g