skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od podgrzania piekarnika do 180 stopni. Teraz bierzemy blachę do pieczenia i pokrywamy ją pergaminem, pergamin jest dobrze posmarowany olejem na wierzchu. Zaczynamy robić ciasteczka. Aby to zrobić, ubij białka, aż będą gęste. Następnie dodaj do tej pianki cukier puder, stopione masło, przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Teraz pozostawiamy naszą masę do zaparzenia przez 10-15 minut. Przystępujemy do pieczenia ciasteczek. Aby to zrobić, ociekamy naszym ciastem w jednym rogu blachy do pieczenia i w przeciwnym, wyrównujemy do ciasta o średnicy 7-8 centymetrów i wysyłamy ciasteczka do piekarnika na 5-7 minut. Przepowiednie pocięte na cienkie papierowe wstążki układamy na ciasteczkach, składamy je szczelnie na pół, potem jeszcze na pół, ale już nie tak ciasno. Następnie wszystkie gotowe ciasteczka układamy na talerzu i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g