gofry w sowieckiej gofrownicy

Prosty, sprawdzony od lat przepis na gofry. Z pewnością ktoś stoi na odległej półce stary dobry Gofrownica z czasów radzieckich. Nowoczesne urządzenia zajęły honorowe miejsca w kuchni, a zapomniane urządzenie elektryczne pozostało bez pracy. Pamiętajmy o przepisie na pyszne, słodkie gofry z apetycznym chrupnięciem!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 28 października-4 listopada

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 36 % 24 g
węglowodany 53 % 35 g
379 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania gofrów w radzieckiej gofrownicy potrzebne będą: jajka, cukier, masło, sól, wanilina, mąka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Trochę ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie i lekkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier do ubitych jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeszcze raz dobrze ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko ciepłe masło wlać do mieszanki jajeczno-cukrowej. Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przesiej mąkę solą i wanilią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W małych porcjach wsyp mąkę do ciasta, jednocześnie mieszając.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o średniej konsystencji. Ciasto nie powinno być gęste, aby gofry były cienkie i chrupiące. Po ugotowaniu ciasta nie należy starzeć, ale natychmiast rozpocząć pieczenie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włącz gofrownicę do podgrzania. Gdy dobrze się rozgrzeje, połóż na środku około 2 łyżek ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zamknij pokrywkę gofrownicy, dobrze dociśnij. W tym czasie wyjdzie para, więc musisz być ostrożny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Upiec gofr na złoty kolor. Pieczenie jest szybkie, wystarczy 15 sekund. Najważniejsze, aby nie przegapić czasu i nie rozgotować gofra.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowy gofr szpatułką, połóż na stole i natychmiast zwiń. Nie można tu zwlekać, ponieważ gofr natychmiast się ochładza, a następnie nie będzie można go skręcić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Upiecz gofry z całego ciasta, ułóż na talerzu i podawaj. Smacznego!

przyjaciel, u którego piliśmy z nimi herbatę, przypomniał mi o tych gofrach. Dziecko tak bardzo lubiło chrupać, że następnego dnia poprosiła o upieczenie takich gofrów. Pieczeliśmy razem, moja córka dostała najbardziej honorową pracę-układanie gotowych gofrów na talerzu.

gofry można wypełnić kremem, na przykład gotowanym skondensowanym mlekiem i masłem. To oczywiście dla specjalnych słodyczy). Następnie gofry można również skręcić stożkiem. Krem sprawi, że gofry będą miękkie.

wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżka stołowa).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy