skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania gofrów w radzieckiej gofrownicy potrzebne będą: jajka, cukier, masło, sól, wanilina, mąka.
Krok 2:
Roztop masło na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Trochę ostudzić.
Krok 3:
Ubij jajka trzepaczką lub mikserem, aż będą gładkie i lekkie.
Krok 4:
Dodaj cukier do ubitych jajek.
Krok 5:
Jeszcze raz dobrze ubij.
Krok 6:
Lekko ciepłe masło wlać do mieszanki jajeczno-cukrowej. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Przesiej mąkę solą i wanilią.
Krok 8:
W małych porcjach wsyp mąkę do ciasta, jednocześnie mieszając.
Krok 9:
Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto o średniej konsystencji. Ciasto nie powinno być gęste, aby gofry były cienkie i chrupiące. Po ugotowaniu ciasta nie należy starzeć, ale natychmiast rozpocząć pieczenie.
Krok 10:
Włącz gofrownicę do podgrzania. Gdy dobrze się rozgrzeje, połóż na środku około 2 łyżek ciasta.
Krok 11:
Zamknij pokrywkę gofrownicy, dobrze dociśnij. W tym czasie wyjdzie para, więc musisz być ostrożny.
Krok 12:
Upiec gofr na złoty kolor. Pieczenie jest szybkie, wystarczy 15 sekund. Najważniejsze, aby nie przegapić czasu i nie rozgotować gofra.
Krok 13:
Wyjmij gotowy gofr szpatułką, połóż na stole i natychmiast zwiń. Nie można tu zwlekać, ponieważ gofr natychmiast się ochładza, a następnie nie będzie można go skręcić.
Krok 14:
Upiecz gofry z całego ciasta, ułóż na talerzu i podawaj. Smacznego!
przyjaciel, u którego piliśmy z nimi herbatę, przypomniał mi o tych gofrach. Dziecko tak bardzo lubiło chrupać, że następnego dnia poprosiła o upieczenie takich gofrów. Pieczeliśmy razem, moja córka dostała najbardziej honorową pracę-układanie gotowych gofrów na talerzu.
gofry można wypełnić kremem, na przykład gotowanym skondensowanym mlekiem i masłem. To oczywiście dla specjalnych słodyczy). Następnie gofry można również skręcić stożkiem. Krem sprawi, że gofry będą miękkie.
wanilinę można zastąpić cukrem waniliowym (1 łyżka stołowa).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g