Miękkie gofry na kefirze w gofrownicy

maślane, słodkie gofry-nie można się oderwać! Uważam, że ten przepis powinien zaczynać się od napisu: uważaj, uzależnia! Gorące, słodkie, lekko chrupiące na zewnątrz, ale miękkie w środku, tak bogate w smak puszyste gofry na kefirze. Po prostu objadanie się i mój ulubiony.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 65 % 30 g
234 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W głębokiej misce ubij jajko kurze, dodaj kefir, cukier i szczyptę soli, aby poprawić smak przyszłych gofrów. Wymieszaj składniki trzepaczką, aż będą gładkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę pszenną najwyższej jakości do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia. Przesiewanie jest niezwykle ważne do pieczenia. Daje dodatkowy blask ciasta. Dlatego zdecydowanie nie polecam ignorowania tego etapu. Dlaczego dodajemy zarówno sodę, jak i proszek do pieczenia? To proste: nasze ciasto będzie maślane, maślane, z tego bardzo ciężkie. Jeden proszek do pieczenia nie poradzi sobie tutaj z podnoszeniem gofrów, sprawdziłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj ciasto trzepaczką lub mikserem. Jeśli używasz miksera, najpierw wmieszaj mąkę do ciasta trzepaczką, w przeciwnym razie przy wysokich obrotach miksera rozleje się po bokach. Soda jest tutaj gaszona kwasem z kefiru. Dlatego nie ma potrzeby gaszenia go czymś dodatkowym. Ciasto i tak okazuje się z pęcherzykami powietrza w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spotkałem się z opinią, że masło stopione do stanu płynnego znacznie pogarsza jakość gotowych wypieków. Ja na przykład nie zauważam różnicy... Ale jeśli masz taką opinię, lepiej wcześniej wyjąć olej z lodówki, około dziesięć minut przed rozpoczęciem gotowania gofrów. Wlej olej do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I dobrze wymieszaj ciasto. Z oleju staje się gładki i błyszczący. MMM ... Pyszne!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej szafkę elektryczną zgodnie z instrukcją. Posmaruj płytki kroplą oleju słonecznikowego. I rozłóż pierwszą partię ciasta łyżką stołową. Nie nakładaj za dużo, aby ciasto nie wyszło poza krawędzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż gofry na złoty kolor przez około pięć minut. Mam gofrownicę o mocy 450 W. Podobnie usmaż wszystkie gofry.

gofry wyszły wystarczająco słodkie, możesz nieco zmniejszyć ilość cukru. Soda w ogóle nie jest wyczuwalna. Gofry podawaj na przykład ze świeżymi jagodami.

zawartość kalorii w naczyniu jest oczywiście wysoka, ale dlatego smak jest na najwyższym poziomie! Czasami możesz rozpieszczać siebie i swoich bliskich.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy