skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chrupiące rurki waflowe w gofrownicy? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Pokrój masło w kostkę i włóż do żelaznego naczynia.
Krok 3:
Na małym ogniu rozpuść masło i lekko ostudź.
Krok 4:
Rozbij surowe jajko na głęboki talerz. Dodaj sól i mieszaj, aż będzie gładka trzepaczką.
Krok 5:
Wlej cukier do jajek i dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Wlej roztopione masło i wymieszaj, aby rozpuścić cukier.
Krok 7:
Przesiej mąkę pszenną i dodaj do ciasta. Dodawaj mąkę stopniowo, w małych porcjach, skup się na pożądanej konsystencji ciasta. Weź pod uwagę fakt, że mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej.
Krok 8:
Trzepaczką mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Ciasto jest jak śmietana.
Krok 9:
Rozgrzej gofrownicę i wlej 1 łyżkę. ciasto. Zamknij pokrywę.
Krok 10:
Po sygnale gotowości Otwórz pokrywę. Szybko zwiń naleśnik waflowy do tuby.
Krok 11:
Na początku rurka będzie miękka, a po ostygnięciu stanie się krucha i chrupiąca. Ułóż wszystkie gotowe gofry na talerzu. Podawaj na stole z gotowanym skondensowanym mlekiem lub dżemem. Gorące napoje, takie jak herbata, kawa lub kakao, nadają się do takich wypieków. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
rurki waflowe można napełniać na wiele sposobów. Najprostszy to mała łyżeczka. Ale wygodniej jest użyć strzykawki lub torby do ciasta do tych celów. Możesz wziąć zwykłą torbę celofanową, napełnić ją kremem, ostrożnie odciąć róg na dole i wycisnąć krem do rur.
temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g