gofry z cukinii w gofrownicy

niesłodzone, letnie, złote, warzywne gofry! Gofry nie zawsze muszą być podawane z herbatą i mogą być podawane jako danie główne lub dodatek do mięsa lub ryb. Jeden warunek: muszą być warzywami. Dziś przygotujemy gofry z cukinii. To danie z łatwością zastąpi naleśniki z cukinii.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 65 % 15 g
108 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki, technikę (gofrownicę) i sprzęt do robienia gofrów z cukinii. Przede wszystkim obierz cukinię. Teraz zetrzyj cukinię na grubej tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż startą cukinię do głębokiego pojemnika. W pojemniku do cukinii wbij jajko kurze, dodaj śmietanę i trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przesiej mąkę pszenną przez sito do pojemnika na resztę składników. Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto do pieczenia gofrów jest gotowe. Włącz gofrownicę do grubych (wiedeńskich) gofrów rozgrzać się, smarując panele waflowe olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po podgrzaniu paneli ułóż 1 łyżkę ciasta waflowego na środku każdego kwadratu waflowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz szczelnie zamknij pokrywkę gofrownicy i piecz gofry do miękkości (rumiany złoty kolor). Zajmie to 7-10 minut. W tym czasie gofry się zrumienią. Oczywiście należy okresowo sprawdzać, ponieważ moc gofrownic jest inna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gofry z cukinii są gotowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj natychmiast.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tak wyglądają gofry w przekroju!

takie gofry są dobre, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w witaminy i błonnik pokarmowy. Jednak gofry z cukinii nie przypadną do gustu każdemu, ponieważ po upieczeniu okazują się nieco suche na wierzchu (jak gofry), w przeciwieństwie do zwykłych soczystych, miękkich placków z cukinii smażonych na patelni. Ale ktoś na pewno im się spodoba. Ważne jest, aby pamiętać, aby nikogo nie wprowadzać w błąd, że świeżo ugotowane gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Później są miękkie i nie ma śladu po chrupiącej skórce, więc musisz je natychmiast zjeść. A jednak... takie gofry najlepiej podawać ze śmietaną, sosem śmietanowo-czosnkowym z koperkiem lub innymi sosami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy