skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki, technikę (gofrownicę) i sprzęt do robienia gofrów z cukinii. Przede wszystkim obierz cukinię. Teraz zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Krok 2:
Włóż startą cukinię do głębokiego pojemnika. W pojemniku do cukinii wbij jajko kurze, dodaj śmietanę i trochę soli. Wymieszaj wszystkie składniki, aby wszystkie składniki były równomiernie rozłożone.
Krok 3:
Teraz przesiej mąkę pszenną przez sito do pojemnika na resztę składników. Ponownie dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Ciasto do pieczenia gofrów jest gotowe. Włącz gofrownicę do grubych (wiedeńskich) gofrów rozgrzać się, smarując panele waflowe olejem roślinnym za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 4:
Po podgrzaniu paneli ułóż 1 łyżkę ciasta waflowego na środku każdego kwadratu waflowego.
Krok 5:
Teraz szczelnie zamknij pokrywkę gofrownicy i piecz gofry do miękkości (rumiany złoty kolor). Zajmie to 7-10 minut. W tym czasie gofry się zrumienią. Oczywiście należy okresowo sprawdzać, ponieważ moc gofrownic jest inna.
Krok 6:
Gofry z cukinii są gotowe.
Krok 7:
Podawaj natychmiast.
Krok 8:
Tak wyglądają gofry w przekroju!
takie gofry są dobre, ponieważ są niskokaloryczne, bogate w witaminy i błonnik pokarmowy. Jednak gofry z cukinii nie przypadną do gustu każdemu, ponieważ po upieczeniu okazują się nieco suche na wierzchu (jak gofry), w przeciwieństwie do zwykłych soczystych, miękkich placków z cukinii smażonych na patelni. Ale ktoś na pewno im się spodoba. Ważne jest, aby pamiętać, aby nikogo nie wprowadzać w błąd, że świeżo ugotowane gofry są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Później są miękkie i nie ma śladu po chrupiącej skórce, więc musisz je natychmiast zjeść. A jednak... takie gofry najlepiej podawać ze śmietaną, sosem śmietanowo-czosnkowym z koperkiem lub innymi sosami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g