skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gofry Wiedeńskie w kafli elektrycznej? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. wcześniej wyjmij masło z lodówki, aby się rozgrzało i stało się miękkie. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki Przesiewaniu gotowy produkt jest wspanialszy.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, połącz miękkie masło i cukier. Wymieszaj je trzepaczką na gładką masę. Możesz nieznacznie zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru według własnego gustu.
Krok 3:
Dodaj jajka do masy maślanej i mieszając wymieszaj ciepłe mleko.
Krok 4:
Dodaj sok z cytryny do ciasta. Następnie dodaj mąkę z sodą i zagnieść gładkie ciasto, aby było wolne od grudek mąki. W zależności od ilości mąki kieruj się konsystencją ciasta. Gotowe ciasto będzie gęste w konsystencji, mniej więcej jak naleśniki.
Krok 5:
Rozgrzej kuchenkę elektryczną. Posmaruj płytki odrobiną oleju roślinnego za pomocą silikonowej szczotki. Rozłóż ciasto łyżką. Zamknij pokrywkę i piecz gofry do miękkości, aż będą złote. W czasie pieczenia kieruj się gofrownicą. Mam gofry pieczone przez 10-12 minut.
Krok 6:
Gotowe gofry są pyszne, aromatyczne i delikatne. Uzupełnij je polewą jagodową, kwaśną śmietaną lub skondensowanym mlekiem. Miłego poczęstunku!
im dłużej gofry są pieczone, tym bardziej stają się chrupiące. Ale najważniejsze jest, aby nie przesadzić, w przeciwnym razie gofry się spalą. Zrumień je na złoty kolor. Jeśli chcesz, aby gofry były miękkie, czas pieczenia należy skrócić (wystarczy upiec je na złoty odcień).
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
temperatura ogrzewania dla każdego modelu gofrownicy jest inna. Dlatego dokładny czas gotowania dla Twojego urządzenia można ustawić tylko empirycznie. Możliwe, że wystarczy 30 sekund, ale możliwe, że pieczenie zajmie 2-3 minuty. Dostosuj czas pieczenia podany w przepisie, aby uwzględnić specyfikę gofrownicy.
ważne! Pamiętaj, że wszystkie gofrownice są różne. Płyty urządzenia mogą wymagać lekkiego nasmarowania olejem roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia podczas pieczenia pierwszego produktu, aby zapobiec jego przywieraniu.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g