gofry bez jajek

słodka uczta dla tych, którzy lubią chrupać! Gofry są bardzo smaczne, mimo że nie zawierają jajek. Ale jeśli o tym nie wiesz, nie można tego ustalić. Ponadto okazują się chrupiące i słodkie, można je & quot; chrupać" tak po prostu, bez nadzienia!
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 21 % 12 g
węglowodany 70 % 40 g
287 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź masło, włóż je do chochli i podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając oleju do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź głęboki duży pojemnik, wlej do niego stopione masło. Wlej granulowany cukier do tego samego pojemnika, dodaj wanilinę do smaku i przesiej mąkę pszenną przez sito. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki pojemnika.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stopniowo wlewaj mleko do powstałej masy i kontynuuj wyrabianie ciasta. Mleko może wymagać trochę więcej, ponieważ samo ciasto nie powinno być zbyt płynne, ale też niezbyt gęste. Idealną opcją byłoby ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę, czyli ciasto przygotowane na naleśniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy ciasto na gofry jest gotowe do pieczenia, zainstaluj specjalne dysze do ich pieczenia w wielopiekaczu lub weź gofrownicę i podgrzej. Ciasto rozprowadzamy już na rozgrzanej powierzchni i zamykamy pokrywką. Piec gofry przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz upiec gofry nieco mniej lub bardziej. Kolor samych gofrów i ich "smażenie"zależy od czasu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upieczeniu gofrów wyjmujemy je, a jeśli to konieczne, natychmiast nadajemy pożądany kształt, gdy gofry są gorące, ponieważ później nie będzie to już możliwe, stwardnieją i tylko pękną. Skręcony gofr nie puszcza się natychmiast, trzymaj go trochę, ponieważ może się odwrócić. Najczęstszą formą jest rurka, w tym przypadku wystarczy ją skręcić. Lub możesz nadać waflowi kształt stożka.

te gofry mogą być bardzo zróżnicowane w swoim wykonaniu. Ten słodki produkt można skręcić w rurkę i napełnić gotowanym skondensowanym mlekiem, można nadać im kształt stożka i wypełnić kremem, można przygotować sos karmelowy, posmarować nim jedną część gofra i przykryć drugą, można skręcić w rurkę, pokroić na 3 identyczne części, z których połowę zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji, pozostaje tylko wybrać jedną z nich i upiec same gofry.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy