skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź masło, włóż je do chochli i podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając oleju do wrzenia.
Krok 2:
Weź głęboki duży pojemnik, wlej do niego stopione masło. Wlej granulowany cukier do tego samego pojemnika, dodaj wanilinę do smaku i przesiej mąkę pszenną przez sito. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki pojemnika.
Krok 3:
Stopniowo wlewaj mleko do powstałej masy i kontynuuj wyrabianie ciasta. Mleko może wymagać trochę więcej, ponieważ samo ciasto nie powinno być zbyt płynne, ale też niezbyt gęste. Idealną opcją byłoby ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę, czyli ciasto przygotowane na naleśniki.
Krok 4:
Gdy ciasto na gofry jest gotowe do pieczenia, zainstaluj specjalne dysze do ich pieczenia w wielopiekaczu lub weź gofrownicę i podgrzej. Ciasto rozprowadzamy już na rozgrzanej powierzchni i zamykamy pokrywką. Piec gofry przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz upiec gofry nieco mniej lub bardziej. Kolor samych gofrów i ich "smażenie"zależy od czasu.
Krok 5:
Po upieczeniu gofrów wyjmujemy je, a jeśli to konieczne, natychmiast nadajemy pożądany kształt, gdy gofry są gorące, ponieważ później nie będzie to już możliwe, stwardnieją i tylko pękną. Skręcony gofr nie puszcza się natychmiast, trzymaj go trochę, ponieważ może się odwrócić. Najczęstszą formą jest rurka, w tym przypadku wystarczy ją skręcić. Lub możesz nadać waflowi kształt stożka.
te gofry mogą być bardzo zróżnicowane w swoim wykonaniu. Ten słodki produkt można skręcić w rurkę i napełnić gotowanym skondensowanym mlekiem, można nadać im kształt stożka i wypełnić kremem, można przygotować sos karmelowy, posmarować nim jedną część gofra i przykryć drugą, można skręcić w rurkę, pokroić na 3 identyczne części, z których połowę zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie. Ogólnie rzecz biorąc, istnieje wiele opcji, pozostaje tylko wybrać jedną z nich i upiec same gofry.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g