gofry cienkie w kafli elektrycznej

najpopularniejsze domowe gofry ! Są chrupiące, a smak słodko-kremowy. Jest to szybki, prosty, a co najważniejsze pyszny przepis na kuchenkę elektryczną, dzięki któremu Twoje gofry okażą się za pierwszym razem. Przepis jest bardzo udany, pochodzi z czasów radzieckich i nadal jest kochany. A także jest podstawą innych ciekawych deserów.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 17-23 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 56 % 36 g
359 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka, dodając cukier wymieszać, aż nie będzie już gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło lub margarynę i ostudź. Następnie dodaj do mieszanki jajecznej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie w 2-3 dawkach wprowadzić przesianą mąkę, dobrze mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto powinno być gładkie, dobrze lejące, ale nie płynne. Konsystencja jak mleko skondensowane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz i podgrzej gofrownicę lub multipekar. W nowoczesnych urządzeniach zapala się zielony wskaźnik - możesz gotować. Nie smaruj paneli, w cieście jest wystarczająco dużo oleju. W niektórych szafach elektrycznych istnieje możliwość wyboru mocy. Piec na średniej mocy, więc łatwiej jest kontrolować stopień pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać 1-2 łyżki ciasta, w zależności od wielkości paneli. Jeśli kształt jest prostokątny, podobnie spłaszcz ciasto. Jeśli kształt jest okrągły, pozostaw okrągły placek. Lepiej nie dodawać ciasta, niż dużo wlewać, a następnie wypłynie poza granice formy. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę. Jeśli to możliwe, zrób wszystko szybko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuje gofrownicę przez 1-2 minuty, okresowo sprawdzając rumieniec, gotuj do pożądanego koloru. Gotowy jest wygodny do usunięcia silikonową szpatułką. Rumieniec może leżeć nierównomiernie, jak na moim zdjęciu, co oznacza, że cienie są tak ciepłe - to norma, a następnie skup się na bardziej smażonej części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli planujesz zwinąć gofry, zrób to natychmiast po wyjęciu z panelu. Gofry natychmiast stają się kruche i kruche. Z tego ciasta okaże się, że rurki są cieńsze - nie do napełniania. Średniej wielkości-pod lekki krem typu białkowego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lub zwiń większą średnicę-pod innym wypełnieniem. Otrzymasz rożek-do lodów i innych deserów. Jeśli ręce w ogóle nie tolerują gorąca, zostaw go w ten sposób lub gdy gofr jest ciepły - pokrój go w dowolny format, pod pastą lub po prostu na niesłodzoną herbatę lub kawę. Ale gofry są bardzo gorące, a także Gofrownica, więc bądź ostrożny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ten rodzaj wafla doskonale nadaje się do tworzenia tubek i rożków. Z których później można zrobić inne rodzaje deserów. Tylko czasami trzeba użyć metalowe formy Rury dla & quot; Sycylia & quot; lub stożek, lub inne odpowiednie dla Twojego pomysłu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj gofry, możesz dostosować się indywidualnie do gustu każdego amatora ;

gofry mogą nie być tak gładkie i piękne jak sklep, ale zawsze będą smaczne, dlatego są domowe. Proste jedzenie i zawsze w lodówce.
istnieje ogromna liczba różnych gofrów: chrupiące, miękkie, hongkońskie, Wiedeńskie, Holenderskie.. Istnieje wiele przepisów, ale dla mnie ten jest jednym z pierwszych i najbardziej lubianych. Spróbuj, może Ci się spodoba !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g

Podobne przepisy