pączki twarogowe w multipekarze

Miękkie, Delikatne, O waniliowo - kremowym smaku. Będą tak delikatne na drugi dzień. Są przygotowywane bez smażenia na oleju, ale wysokokaloryczne, nie trzeba dużo jeść. Chociaż sama ręka sięga po to apetyczne koło. Smak pączków twarogowych różni się od zwykłych niezwykłą delikatnością.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 8 g
tłuszcze 30 % 18 g
węglowodany 57 % 34 g
326 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Olej musi być miękki, należy go zdobyć przed innymi produktami. Twaróg do tego przepisu potrzebuje specjalnego, miękkiego, homogenizowanego. Próbowałem przebić zwykły twaróg blenderem, przetrzeć przez sito, ale nie uzyskałem odpowiedniego rezultatu. Pozostaje twardy, z ziarnami, a jego smak nie jest tak delikatny, więc lepiej jest wziąć gotowy, ale dobrej jakości. Odpowiedni jest również twaróg dla dzieci.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Miękkie masło wymieszać ze zwykłym i waniliowym cukrem, zmielić silikonową szpatułką do uzyskania gładkości. Możesz użyć miksera na pierwszej prędkości, ale bardzo krótko, aby woda się nie oddzieliła. Jeśli mikser jest mocny, lepiej zmielić ręcznie, aby konsystencja była bardziej poprawna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj twaróg do masy maślanej i mieszaj, aż będzie gładki. Możesz użyć łopatki lub wziąć trzepaczkę, jak wygodnie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj małą szczyptę soli, aby zrównoważyć smak i 1 łyżkę mąki z całkowitej objętości. Mąka sprawi, że masa będzie lepka, co również zapobiegnie uwalnianiu wody przez olej podczas ubijania. Po jednym na raz wprowadź dwa jajka, za każdym razem dobrze mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej lekko podgrzane mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać wprowadzić w dwóch lub trzech dawkach. Mąka może potrzebować trochę mniej lub więcej. Zależy zarówno od samej mąki, jak i wagi jaj, wilgotności twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto powinno być jednorodne, niezbyt płynne, ale też nie gęste. Konsystencja jak gęsta śmietana, na koronie pozostaje, z łyżki trzeba będzie lekko popchnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ten multipekar ustaw wcześniej panele pączków. Włącz i poczekaj, aż zaświeci się zielony wskaźnik, urządzenie jest gotowe do pracy. Przed pierwszą partią pączków smaruję panel olejem, potem można go nie smarować, w cieście jest wystarczająco dużo oleju. Wlać do komórek 1 łyżeczkę z dużym szkiełkiem ciasta. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec na złoty kolor, w zależności od mocy urządzenia. Mam to 4-4,5 minuty / 700 W/. W multipekar ten nagrzewa się nierównomiernie, więc najpierw zacznij wylewać te komórki, które pieczą dłużej. Czasami top ten nagrzewa się słabiej, aby spód się nie przypalił, Odwróć pączka i zrumień na dolnym panelu, nie zakrywając górnej pokrywy. Musisz dostosować się do swojego urządzenia, a każde ciasto można piec inaczej. Dobry wynik będzie z praktyką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe pączki do usunięcia na papierowej serwetce, lepiej w jednej warstwie. Gdy są gorące, mogą się zdeformować. Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem.. Możesz posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier i zrobić bardziej uroczystą wersję z dekoracją, ale są pyszne same w sobie. Okazuje się, że około 45 sztuk.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy