skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową. Olej musi być miękki, należy go zdobyć przed innymi produktami. Twaróg do tego przepisu potrzebuje specjalnego, miękkiego, homogenizowanego. Próbowałem przebić zwykły twaróg blenderem, przetrzeć przez sito, ale nie uzyskałem odpowiedniego rezultatu. Pozostaje twardy, z ziarnami, a jego smak nie jest tak delikatny, więc lepiej jest wziąć gotowy, ale dobrej jakości. Odpowiedni jest również twaróg dla dzieci.
Krok 2:
Miękkie masło wymieszać ze zwykłym i waniliowym cukrem, zmielić silikonową szpatułką do uzyskania gładkości. Możesz użyć miksera na pierwszej prędkości, ale bardzo krótko, aby woda się nie oddzieliła. Jeśli mikser jest mocny, lepiej zmielić ręcznie, aby konsystencja była bardziej poprawna.
Krok 3:
Dodaj twaróg do masy maślanej i mieszaj, aż będzie gładki. Możesz użyć łopatki lub wziąć trzepaczkę, jak wygodnie.
Krok 4:
Następnie dodaj małą szczyptę soli, aby zrównoważyć smak i 1 łyżkę mąki z całkowitej objętości. Mąka sprawi, że masa będzie lepka, co również zapobiegnie uwalnianiu wody przez olej podczas ubijania. Po jednym na raz wprowadź dwa jajka, za każdym razem dobrze mieszając.
Krok 5:
Wlej lekko podgrzane mleko, mieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać wprowadzić w dwóch lub trzech dawkach. Mąka może potrzebować trochę mniej lub więcej. Zależy zarówno od samej mąki, jak i wagi jaj, wilgotności twarogu.
Krok 7:
Gotowe ciasto powinno być jednorodne, niezbyt płynne, ale też nie gęste. Konsystencja jak gęsta śmietana, na koronie pozostaje, z łyżki trzeba będzie lekko popchnąć.
Krok 8:
Ten multipekar ustaw wcześniej panele pączków. Włącz i poczekaj, aż zaświeci się zielony wskaźnik, urządzenie jest gotowe do pracy. Przed pierwszą partią pączków smaruję panel olejem, potem można go nie smarować, w cieście jest wystarczająco dużo oleju. Wlać do komórek 1 łyżeczkę z dużym szkiełkiem ciasta. Ostrożnie zamknij i zatrzaśnij pokrywę.
Krok 9:
Piec na złoty kolor, w zależności od mocy urządzenia. Mam to 4-4,5 minuty / 700 W/. W multipekar ten nagrzewa się nierównomiernie, więc najpierw zacznij wylewać te komórki, które pieczą dłużej. Czasami top ten nagrzewa się słabiej, aby spód się nie przypalił, Odwróć pączka i zrumień na dolnym panelu, nie zakrywając górnej pokrywy. Musisz dostosować się do swojego urządzenia, a każde ciasto można piec inaczej. Dobry wynik będzie z praktyką.
Krok 10:
Gotowe pączki do usunięcia na papierowej serwetce, lepiej w jednej warstwie. Gdy są gorące, mogą się zdeformować. Pozwól mu trochę ostygnąć i możesz podawać ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, dżemem.. Możesz posypać cukrem pudrem lub przygotować lukier i zrobić bardziej uroczystą wersję z dekoracją, ale są pyszne same w sobie. Okazuje się, że około 45 sztuk.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g