skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Nie gotowałem całej porcji, ale na podstawie dwóch jajek. W związku z tym przeliczyłem wszystkie produkty. Ilość cukru można zmniejszyć do własnych upodobań. Przepis jest słodki.
Krok 2:
Umieść masło na patelni. Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Zrobiłem to na gazie, na małym ogniu. Najważniejsze jest, aby olej się nie zagotował. Nie czekam, aż cały kawałek się stopi, ale czekam, aż główny kawałek się stopi. Pozostałe masło stopi się pod wpływem ciepła. Pozostaw masło do ostygnięcia.
Krok 3:
Rozbij jajka do miski, dodaj do nich cukier i wanilinę. Nie wkładaj dużo waniliny. Jest to substancja chemiczna, z jej dużej ilości ciasto zacznie gorzko smakować. Szczypta wystarczy. Ubij jajka z cukrem zwykłą trzepaczką. Nie potrzebujemy puszystości od gofrów, więc nie trzeba ubijać jajek na pianę.
Krok 4:
Dodaj schłodzone stopione masło do jajek. Wymieszać.
Krok 5:
Dodaj mąkę. Za pomocą tej samej trzepaczki wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.
Krok 6:
Rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby posmaruj płytki olejem. Nic nie przykleja się do mojej gofrownicy, nie smaruję jej. Ponadto w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu. Ale patrzysz na swój model. Rozłóż ciasto na dwie łyżki stołowe.
Krok 7:
Smaż gofr na złoty kolor. Różne modele pieczą się inaczej, więc skup się na Kolorze wafla. Usuń gorący naleśnik szpatułką.
Krok 8:
Zwiń naleśnik do tuby, gdy jest jeszcze gorący. Następnie wafel zacznie twardnieć i pękać podczas składania. Uważaj, bardzo gorąco! Gotowe gofry można jeść od razu lub nadziewać kremem.
z porcji ciasta na 2 jajka dostałem 8 rurek. Wydawało mi się, że ciasto jest trochę gęste, włożyłbym mniej mąki. Rurki okazały się grube. Ale nadal są bardzo smaczne! Jak w dzieciństwie!
masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.
W przypadku rurek waflowych odpowiednia jest szeroka gama nadzień-od gotowanego skondensowanego mleka, dżemu i dżemu po wykwintny krem mascarpone. Możesz fantazjować bez końca. Opcje nadzień kremowych można zobaczyć tutaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g