ciasto na rurki waflowe w kaflownicy elektrycznej

przepis na ciasto z instrukcji do sowieckiej gofrownicy! Pasuje do absolutnie każdego nowoczesnego modelu! Gofry z tego ciasta są bardzo kremowe, umiarkowanie słodkie, po schłodzeniu dobrze zachowują swój kształt. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko 10 minut!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 61 % 43 g
389 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do przygotowania ciasta. Nie gotowałem całej porcji, ale na podstawie dwóch jajek. W związku z tym przeliczyłem wszystkie produkty. Ilość cukru można zmniejszyć do własnych upodobań. Przepis jest słodki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść masło na patelni. Rozpuść masło w dowolny dostępny sposób. Zrobiłem to na gazie, na małym ogniu. Najważniejsze jest, aby olej się nie zagotował. Nie czekam, aż cały kawałek się stopi, ale czekam, aż główny kawałek się stopi. Pozostałe masło stopi się pod wpływem ciepła. Pozostaw masło do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jajka do miski, dodaj do nich cukier i wanilinę. Nie wkładaj dużo waniliny. Jest to substancja chemiczna, z jej dużej ilości ciasto zacznie gorzko smakować. Szczypta wystarczy. Ubij jajka z cukrem zwykłą trzepaczką. Nie potrzebujemy puszystości od gofrów, więc nie trzeba ubijać jajek na pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj schłodzone stopione masło do jajek. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę. Za pomocą tej samej trzepaczki wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie i gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej gofrownicę. W razie potrzeby posmaruj płytki olejem. Nic nie przykleja się do mojej gofrownicy, nie smaruję jej. Ponadto w cieście jest wystarczająco dużo tłuszczu. Ale patrzysz na swój model. Rozłóż ciasto na dwie łyżki stołowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż gofr na złoty kolor. Różne modele pieczą się inaczej, więc skup się na Kolorze wafla. Usuń gorący naleśnik szpatułką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwiń naleśnik do tuby, gdy jest jeszcze gorący. Następnie wafel zacznie twardnieć i pękać podczas składania. Uważaj, bardzo gorąco! Gotowe gofry można jeść od razu lub nadziewać kremem.

z porcji ciasta na 2 jajka dostałem 8 rurek. Wydawało mi się, że ciasto jest trochę gęste, włożyłbym mniej mąki. Rurki okazały się grube. Ale nadal są bardzo smaczne! Jak w dzieciństwie!

masło można stopić w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie (Przeczytaj instrukcję urządzenia) lub w łaźni wodnej. Jak rozpuścić masło w kąpieli wodnej? Będziesz potrzebował dwóch pojemników o różnych średnicach. Wlej wodę do dużego i umieść na kuchence. Ustaw mniejszy pojemnik na górze, aby zanurzyć go w około połowie wody. Włóż do niego masło pokrojone na kawałki. Pod wpływem wrzącej wody olej zacznie się topić. Lekko wymieszaj olej, aby przyspieszyć proces. Po całkowitym rozpuszczeniu kawałków masła wyjmij pojemnik z pieca.

W przypadku rurek waflowych odpowiednia jest szeroka gama nadzień-od gotowanego skondensowanego mleka, dżemu i dżemu po wykwintny krem mascarpone. Możesz fantazjować bez końca. Opcje nadzień kremowych można zobaczyć tutaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy